09:43:01 18.05.2024
Stiri

VIDEO // A.S.I.C.S. a dotat ​Gimnaziul-grădiniță „Constantin Stere" din satul Chircani cu un sistem de încălzire autonomă modern și econom, în cadrul Programului „Granturi pentru dezvoltare europeană a satelor”

Actualitate 10.05.2024 14:19 Vizualizări1754 Autor: ZiarulNational
VIDEO // A.S.I.C.S. a dotat ​Gimnaziul-grădiniță „Constantin Stere


Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.) contabilizează proiectele finanțate în cadrul programului „Granturi pentru dezvoltare europeană a satelor”. Unul dintre acestea a fost implementat la Gimnaziului-grădiniță „Constantin Stere" din satul Chircani, raionul Cahul, unde a fost instalat un cazan modern, a fost procurat un tocător de lemne și câteva convectoare pentru încălzirea eficientă a încăperilor. Vorbim despre un proiect mixt, în valoare totală de 260 000 de lei, contribuția A.S.I.C.S. fiind de 100 000 de lei.În ajunul sezonului rece, directorul instituției s-a pomenit cu o problemă majoră! Vechiul cazan era depășit de timp, iar cheltuielile pentru încălzirea instituției depășeau cu mult posibilitățile financiare. Astfel, Elena Grigore a început să caute resurse pentru a depăşi acest impas.

„Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni, m-am convins de acest lucru. Este o minune care s-a întâmplat cu noi! A.S.I.C.S. și Caritas au colaborat și au făcut un lucru extraordinar. Am instalat cazanul nou în timpul vacanţei de iarnă, atunci a venit la noi Moș Crăciun. Contribuția A.S.I.C.S. a fost de 100 000 de lei, sumă din care am instalat cazanul și am procurat un tocător de lemne", a menționat directorul Gimnaziului-grădiniță „Constantin Stere”.

În condiții de austeritate, noul cazan instalat la Gimnaziului-grădiniță „Constantin Stere” a absolvit instituția de o mare povară financiară.

„Față de cazanul precedent, acesta este cu 30% mai econom. E și mai modern, mai automatizat și e mult mai eficient. Tocătorul de lemne ne ajută să scurtăm masa lemnoasă cu diametrul de până la 15 cm, care poate fi utilizat mai ușor la alimentarea cazanului”, a spus fochistul Gheorghe Tecuceanu.

Un alt avantaj al noului cazan este că funcționează în baza tuturor tipurilor de combustibili solizi.

„Vă mulțumim mult și sperăm și la alte colaborări! Vă dorim cât mai multe realizări frumoase! Mulțumirea specială vine din partea copiilor, care se încălzesc datorită acestei acțiuni de binefacere”, a conchis directoarea Elena Grigore.

Programul „Granturi pentru dezvoltare europeană a satelor” a avut un buget total de 2 000 000 de lei. A.S.I.C.S. a finanțat 20 de proiecte locale din domenii precum educație, sănătate, cultură și infrastructură. Suma maximă donată pentru proiectele care au întrunit criteriile de eligibilitate a fost de 100 000 de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md