17:25:46 27.04.2024
Stiri

VIDEO // 32 de ani de la războiul moldo-rus de la Nistru: Maia Sandu și Igor Grosu au ținut să dea mâna cu toți cei care ne-au apărat independența cu arma în mâini, la ceremonia de la monumentul „Maica Îndurerată”. „Ne închinăm în fața eroilor”

Actualitate 02.03.2024 13:13 Vizualizări1490 Autor: Ziarul National
VIDEO // 32 de ani de la războiul moldo-rus de la Nistru: Maia Sandu și Igor Grosu au ținut să dea mâna cu toți cei care ne-au apărat independența cu arma în mâini, la ceremonia de la monumentul „Maica Îndurerată”. „Ne închinăm în fața eroilor”


R. Moldova marchează astăzi 32 de ani de la izbucnirea războiului de la Nistru, care a ucis 299 de luptători de-ai noștri, a schilodit alte 289 de persoane și a determinat crearea unei enclave separatiste pe teritoriul statului nostru, controlate de Federația Rusă.

Conducerea R. Moldova a comemorat astăzi, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, eroii căzuți în conflictul armat de pe Nistru în cadrul unei ceremonii desfășurate la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău.



După ce au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului, dar și la plăcile de la Complexul memorial „Eternitate” care au inscripționate numele eroilor răpuși de gloanțe la Nistru, președinta Maia Sandu și spicherul Igor Grosu au ținut să dea mâna personal și să le mulțumească tuturor veteranilor participanți la ceremonia de astăzi, care au apărat, acum 32 de ani, independența R. Moldova cu arma în mâini.

„Grija față de veteranii noștri rămâne o datorie sfântă, iar instituțiile responsabile vor fi aproape de toți cei care au avut de suferit de pe urma tragediei care ne-a lovit la început de primăvară, acum 32 de ani. Durerea dumneavoastră este și rămâne a noastră, a tuturor”, le-a transmis președinta Maia Sandu participanților la războiul de pe Nistru, în cadrul unui discurs ținut la monumentul „Maica Îndurerată”.



Șefa statului a declarat că avem cu toții obligația să ne cinstim veteranii și să-i comemorăm pe cei căzuți în timpul luptelor de apărare a suveranității și independenței Republicii Moldova.

„Ne închinăm în fața eroilor din acele zile și săptămâni în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloanțelor și al obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile. Dar societatea noastră poartă încă o rană adâncă, pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca. Păstrând memoria luptelor de la Nistru din anul 1992, ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acelei tragedii. Și chiar dacă mai există forțe care încearcă în continuare să sădească neîncredere și discordie între noi, o spun, clar și răspicat: nu vor reuși - nici acum, nici pe viitor! Oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți. Indiferent că trăiesc la Chișinău sau Tiraspol, la Bălți sau Tighina, la Comrat sau Taraclia, oamenii din Moldova prețuiesc, mai mult decât oricând, pacea și libertatea!”, a afirmat Maia Sandu.



Președinta le-a mulțumit tuturor celor care asigură și astăzi ordinea, pacea în Republica Moldova și depun eforturi pentru reintegrarea pașnică a celor două maluri ale Nistrului.

„Suntem recunoscători fiecărui polițist, carabinier, salvator, pompier, fiecărui militar - general, colonel, maior, căpitan, locotenent, plutonier, sergent, caporal sau soldat, pentru dragostea de neam, pentru sacrificii și pentru că veghează la siguranța noastră a tuturor. De când războiul bântuie țara vecină Ucraina, chiar la granița noastră, efortul vostru este cu atât mai prețios”, a punctat președinta Sandu.

Șefa statului a adăugat că R. Moldova se află „într-un moment de răscruce”, iar decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană reprezintă pentru statul nostru „o șansă istorică de a ne uni, cu toții, în jurul unui proiect de țară care să asigure un viitor în pace și prosperitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului - indiferent de limba pe care o vorbesc sau de comunitatea căreia îi aparțin”.

La ceremonia de la monumentul „Maica Îndurerată” au participat, pe lângă veterani, conducerea statului, militari și funcționari, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, cel al Afacerilor Interne, Adrian Efros, și directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md