04:50:27 23.06.2021
 
Stiri

Vicepreședintele „Trans Oil”: „Începem CREDITAREA AGRICULTORILOR în luna mai și oferim cu 1 500 de lei mai mult pentru o tona de floarea soarelui decât alții”

Actualitate 04.05.2021 14:12 Vizualizări1074 Autor: Ziarul National
Vicepreședintele „Trans Oil”: „Începem CREDITAREA AGRICULTORILOR în luna mai și oferim cu 1 500 de lei mai mult pentru o tona de floarea soarelui decât alții”


Directorul comercial și vicepreședintele „Trans Oil”, Mihai Caraseni, susține că agricultorii din R. Moldova vor primi și în acest an agricol ajutor financiar din partea holdingului pe care îl reprezintă, așa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani.

„În decursul a 20 de ani, „Trans Oil” a oferit fermierilor ajutor financiar la prețuri de piață reale și acest an nu va fi o excepție. Nu uitați că din componența holdingului fac parte astfel de companii ca „Floarea Soarelui” (or. Bălţi), Trans Oil Refinery (or. Ceadâr-Lunga). De asemenea, vreau să menționez că la sezon, în Portul Internațional Giurgiulești, „Trans Oil” va pune în funcțiune o nouă uzină modernă, cu o capacitate de producere de 700 tone de semințe de floarea soarelui în 24 de ore. Aceasta demonstrează că noi acordăm o atenție deosebită nu doar producției agricole, ci și prelucrării materiei prime în țară, cu utilizarea celor mai noi tehnologii, creând astfel locuri de muncă aici, contribuind la dezvoltarea R. Moldova.

Iar dacă e să revin la campania de creditare în avans a producătorilor, pot să spun că aceasta va demara în mai și va porni de la prețul de 9 500 lei pentru o tonă de floarea soarelui, adică cu 1 500 lei mai mult decât oferă alții. Totodată, vom oferi producătorilor agricoli condiții preferențiale la depozitarea și păstrarea recoltei lor”, a declarat oficialul de la „Trans Oil”, într-un interviu pentru Curentul.md.

Caraseni a precizat că holdingul „Trans Oil” rămâne implicat plenar în domeniul producerii agricole, dar și în industria de prelucrare. „Anul trecut a fost unul foarte greu pentru întreaga comunitate de business, dar în special a avut de suferit domeniul agricol, atât ca urmare a pandemiei, cât și a secetei. Anul curent promite să fie unul mai bun, chiar dacă se întârzie pe alocuri cu semănatul de porumb și floarea soarelui, din cauza ploilor. Trebuie să menționez că de multe decenii nu am avut parte de condiții meteo atât de bune pentru agricultură. Sperăm că în prima decadă a lunii mai gospodăriile agricole vor reuși să încheie semănatul de porumb și floarea soarelui”.

Astfel, vicepreședintele „Trans Oil” i-a îndemnat pe agricultori să nu se grăbească de pe acum să semneze contracte cu unele companii mari.

„După estimările specialiștilor noștri, prețurile vor fi înalte. Spre exemplu, prețul unei tone de grâu alimentar, în funcție de indicatorii de calitate, în iulie-august trebuie să constituie 3 600 – 3 800 lei. Va fi un start bun pentru producătorii agricoli și într-o măsură considerabilă le va acoperi pierderile din sezonul precedent. Unele companii oferă de pe acum producătorilor, în avans, câte trei lei pentru un kilogram de grâne din prima grupă. Eu consider că producătorii agricoli nu trebuie să se grăbească să încheie astfel de contracte, deoarece ele îi dezavantajează enorm. De ce să pierzi până la o pătrime din prețul pe care-l poți obține pentru producția recoltată, încheind de pe acum contracte dezavantajoase”, se întreabă Mihai Caraseni.

Sursa citată anticipează și o recoltă record în ceea ce privește culturile oleaginoase. „E devreme încă de făcut careva prognoze în acest sens, dar având în vedere condițiile meteo favorabile ce se înregistrează, cred că în acest an ne putem aștepta la o recoltă record. Precipitațiile din ultima perioadă ne permit să privim lucrurile destul de optimist. Cu siguranță că prețul la culturile oleaginoase va fi unul înalt și aici avem o situație similară cu cea care se înregistrează în cazul cerealelor din prima grupă. Reieșind din informația ce ne vine de pe piețe și în rezultatul comunicării cu producătorii agricoli, unii traderi din Moldova deja propun în avans 8 000 lei pentru o tonă. Considerăm că acest preț este mult prea mic decât cel ce se va forma în acest sezon, de aceea producătorii nu ar trebui să se grăbească cu semnarea unor astfel de contracte”, a avertizat Caraseni.

Mai multe detalii AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md