06:15:17 14.06.2024
Stiri

Vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe îl acuză pe „agentul FSB Ceban” că intenționează să BLOCHEZE construcția apeductului Chișinău - Strășeni - Călărași, dacă ANRE nu majorează tariful la apă în capitală

Actualitate 21.11.2022 12:59 Vizualizări2333 Autor: Ziarul National
Vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe îl acuză pe „agentul FSB Ceban” că intenționează să BLOCHEZE construcția apeductului Chișinău - Strășeni - Călărași, dacă ANRE nu majorează tariful la apă în capitală
Poză simbol


Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, amenință cu blocarea construcției apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași, cu lungime de 53 km, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, dacă Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) nu va accepta majorarea substanțială a tarifului pentru apă în capitală.

Acuzațiile au fost lansate de vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, deputatul Radu Marian, care face referire la o scrisoare a primarului trimisă la Parlament în care se plânge că ANRE „chipurile îi blochează dublarea tarifelor Apă-Canal Chișinău”.

În scrisoare, primarul Ceban spune că, dacă nu va fi asigurat „echilibrul financiar” și nu vor fi asigurate garanții de lungă durată pentru activitate, SA „Apă-Canal Chișinău” „nu poate garanta pe moment” implementarea proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală.„Agentul FSB Ceban șantajează cu blocarea unui proiect major de apeduct în R. Moldova centrală, dacă ANRE nu-i aprobă dublarea abuzivă a tariful la apă în Chișinău. Acesta a trimis o scrisoare la adresa comisiei parlamentare de profil, prin care se plânge că ANRE chipurile îi blochează dublarea tarifelor Apă-Canal Chișinău. Amintesc că întreprinderea municipală a cerut majorarea tarifului până la 23,65 lei/m3, sau cu 10,04 lei/m3 +73,8 %). Aceștia au argumentat că de vină este creșterea tarifelor la energia electrică, chiar dacă impactul ultimei creșteri a prețului la electricitate este de 65 de bani la tariful pentru apă și nicidecum 10 lei în plus.

Mai mult decât atât, conform datelor ANRE, Apă-Canal Chișinău nu a cerut, în perioada anilor 2019-2021, nicio reducere a tarifului, chiar dacă prețurile la electricitate s-au diminuat în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive (excedent de venituri) în mărime de 377 de milioane de lei (!). În schimb, conducerea are bani de telefoanele de ultimă generație iPhone. Este evident că, în lumina acestor cifre elementare, nu văd cum ANRE să fie de acord cu așa o majorare substanțială”, explică deputatul majorității parlamentare.

CITIȚI și „Apă-Canal Chișinău”, implicată în jocul POLITIC al primarului Ceban? ANRE: Tarifele solicitate sunt de 15 ori mai mari decât cele justificate

Radu Marian dă asigurări că actuala guvernare nu-i va permite lui Ion Ceban să dea peste cap proiectul de construcție a apeductului magistral respectiv.

„Ceban vrea să pună pe spatele oamenilor neregulile care au avut loc la Apă-Canal din ultima perioadă și să șantajeze jumătate de republică prin blocarea construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași, cu lungime de 53 km. Sursa acestui apeduct este Stația de Tratare a apei din mun. Chișinău și va asigura calitativ și cantitativ cu apă circa 170 000 persoane din aceste regiuni. Autoritățile centrale nu vor admite acest blocaj. Apeductul către Strășeni & Călărași va fi finalizat, indiferent intențiile lui Ceban”, a punctat vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

Menționăm că proiectul care va facilita accesul la servicii publice de alimentare cu apă și canalizare pentru locuitorii raioanelor Strășeni și Călărași este finanțat de Republica Federală Germania, cu o valoare totală de circa 25 de milioane de euro.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md