Vicepremierul Nicu Popescu, la un an de la obținerea de către R. Moldova a statutului de țară-candidat pentru aderare la UE: „Drumul către aderarea deplină este plin de provocări și avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile riguroase ale UE”


Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, consideră că R. Moldova a obținut „realizări și progrese remarcabile” în ultimul an, odată cu obținerea statutului de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.
„Astăzi marcăm un an de la primirea statutului de țară-candidată pentru aderarea la UE, un moment cu adevărat istoric pentru R. Moldova. Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile. Primul raport verbal al UE privind progresul R. Moldova este unul pozitiv. Republica noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. UE ne-a sprijinit și continuă să ne susțină în menținerea păcii și stabilității în republica noastră. Împreună am reușit să lansăm Misiunea UE de Parteneriat și să sancționăm pe cei care încearcă să destabilizeze R. Moldova. Am depășit împreună iarna și criza energetică, asigurând căldură și lumină în casele noastre”, a declarat Nicu Popescu, citat de un comunicat al MAEIE.
Potrivit vicepremierului, această șansă istorică a deschis noi orizonturi pentru R. Moldova: „În acest an, am depus eforturi susținute pentru a produce reforme importante în diverse domenii-cheie. Am pus accentul pe consolidarea valorilor democratice, pe promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă. Fiecare pas înainte a fost însoțit de sprijinul și angajamentul ferm al partenerilor noștri din UE”.
CITIȚI și VIDEO // Un an de la obținerea statului de țară-candidat pentru aderare la UE. Maia Sandu: „Transformarea R. Moldova presupune mai multe etape, multă muncă și multe schimbări… Vom fi mândri de ce am făcut pentru țara și copiii noștri”
Totodată, Nicu Popescu recunoaște că drumul către aderarea la UE este foarte dificil și plin de provocări.
„Știm foarte bine că drumul către aderarea deplină la UE este unul încă plin de provocări și suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE. Tocmai de aceea, este esențial să continuăm eforturile noastre de reformă, să consolidăm instituțiile și să ne angajăm pe deplin în procesul de modernizare și aliniere la valorile europene. Aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, și libertatea republicii noastre”, a conchis Nicu Popescu.









































































