Viceministrul Justiției: CNA „migrează de ici-acolo, în funcție de interesul unui sau altui partid”


Democrații, socialiștii și comuniștii au votat astăzi, în mare grabă, pentru revenirea Centrului Național Anticorupție (CNA) sub control parlamentar.
Votul a venit după ce premierul Valeriu Streleț a solicitat printr-un demers președintelui Nicolae Timofti demiterea șefului instituției, Viorel Chetraru, inclusiv pentru faptul că principalul învinuit de fraudele de la Banca de Economii, Ilan Șor, este în libertate.
Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, a criticat acest lucru.
„Nu contează cum va putea sau nu demis șeful acestei instituții, trist e că aceasta migrează de ici-colo în funcție de interesul unui sau altui partid politic. Mai mult, „avem” tupeul să îmbrăcăm sub frumoasa condiționalitate din Acordul de asociere - consolidarea independenței instituționale. Deja-vu”, a scris viceministrul pe o rețea de socializare.
Și experta anticorupţie, Mariana Kalughin, consideră că decizia face parte dintr-un ping-pong între diferite partide şi interese politice, iar resubordonarea nu asigură independenţa instituției.
„Politicul face în continuare ce vrea cu această instituţie. Este o trecere infinită de la Guvern la Parlament şi viceversa, un exerciţiu inutil care îi distorsionează activitatea şi stabilitatea. Dacă peste jumătate de an raportul de forţe se schimbă, ne putem trezi cu CNA-ul dat înapoi, ceea ce este absolut ieşit din comun”, a declarat Mariana Kalughin pentru anticorupție.md.
Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice a afirmat pentru aceeași sursă că subordonarea faţă de Legislativ nu este cea mai bună alegere.
„Nu cunosc exemple de ţări în regiune, unde controlul parlamentar să funcţioneze adecvat. Legislativul este un institut politic şi colegial - o decizie este luată de mai multe persoane, prin vot, fără nicio justificare. Când o instituţie are 101 şefi, nu pot să cred că ea funcţionează mai bine decât atunci când indicaţiile vin de la o persoană. Totodată, din păcate, avem probleme mari cu integritatea parlamentarilor şi finanţarea partidelor politice”, a motivat experta.









































































