Valul de căldură se intensifică în Europa: tragedii și măsuri de urgență în Italia, Franța și Spania


Valul de căldură din Europa se intensifică și se extinde spre est. In timp ce la Paris, Roma, Berlin, Viena, Praga și Varșovia se așteaptă temperaturi ce depășesc 30 de grade, dezbaterile privind adaptarea la aceste condiții devin tot mai frecvente.
După luna iunie 2003, Franța a avut cea de-a doua cea mai caldă lună iunie de la începutul datelor din 1900, a anunțat Ministerul pentru Tranziție Ecologică. În mod similar, Spania și Portugalia au înregistrat temperaturile cele mai ridicate din istorie pentru luna iunie. Organizația Meteorologică Mondială, agenția ONU pentru vreme și climă, a subliniat marți necesitatea de a ne obișnui cu valurile extreme de căldură, care vor fi mai frecvente și intense. În același timp, problema adaptării la această realitate devine din ce în ce mai complexă politic. O parte din electoratul european își exprimă îndoielile în privința costurilor politicilor climatice.
Șefa tranziției ecologice a UE, Teresa Ribera, a afirmat că lipsa curajului politic înfrânează eforturile europene de a aborda efectele crizei climatice. Ribera a explicat că, deși efectele crizei climatice devin tot mai evidente, măsurile adecvate nu sunt adoptate. Partidele politice „continuă să susțină energic că schimbările climatice nu există” sau consideră că adaptarea la realitățile de mediu este prea costisitoare.
În Italia, o soluție momentană de adaptare a fost implementată. Activitatea în aer liber este interzisă pe perioada celor mai fierbinți ore ale zilei în mai mult de jumătate din regiunile Italiei. Marți după-amiază, în zone din Florența, Milano, Roma și Bergamo, au avut loc pene de curent, pe măsură ce valul de căldură capătă intensitate.
CEL PUȚIN CINCI MORȚI, INCLUSIV DOI COPII
Temperaturile extreme au dus la moartea a cel puțin cinci persoane, inclusiv a unui băiețel care a suferit insolație într-o mașină în provincia Tarragona, Catalonia. Miercuri dimineață, ministrul francez pentru tranziție ecologică, Agnès Pannier-Runacher, a menționat două decese în Franța „legate de caniculă”. Încă nu este clar dacă această fetiță este inclusă în bilanț, conform Le Figaro. „Peste 300 de persoane au ajuns de urgență pentru îngrijiri”, a precizat ministrul.
În Palermo, Sicilia, o femeie de 53 de ani a murit după ce a leșinat în timp ce se plimba pe stradă. Se pare că avea o afecțiune cardiacă. Un bărbat de 70 de ani s-ar fi înecat la o stațiune turistică de lângă Torino, când căldura puternică a fost urmată de furtuni și inundații rapide.
Operatorul feroviar național francez SNCF a suspendat circulația trenurilor între Franța și Italia pentru „cel puțin câteva zile” după furtunile violente de luni. Cogne, un oraș din Valea Aosta din Italia, afectat grav de inundații în trecut, a fost izolat de o alunecare de teren.
EFECTELE CĂLDURII
Valul de căldură a forțat evacuarea a mii de persoane în Turcia din cauza incendiilor de vegetație și a determinat inchiderea școlilor în unele regiuni din Franța, deoarece sălile fără aer condiționat devin periculos de fierbinți. Profesorii din Paris foloseau pulverizatoare cu apă pentru a răcori elevii.
Vârful Turnului Eiffel a fost închis pentru turiști din cauza temperaturilor ridicate din Paris, care ajungeau aproape de 40 de grade. La Bruxelles, monumentul Atomium a fost închis mai devreme. Temperaturile se apropiau de 37 de grade Celsius.
Frontul de căldură, cunoscut în Germania drept Bettina, este așteptat să cuprindă aproape întreaga țară, cu excepția coastei și a vârfurilor alpine, cu temperaturi în jur de 40 de grade Celsius.
Școlile, căminele de bătrâni și spitalele sunt prost pregătite pentru acest val de căldură – o problemă urgentă, spun grupurile industriale.
Alte orașe europene întâmpină și ele temperaturi anormal de ridicate: Zaragoza (39C), Roma (37C), Madrid (37C), Atena (37C), Bruxelles (36C), Frankfurt (36C), Tirana (35C) și Londra (33C).
Ministrul silviculturii din Turcia, İbrahim Yumaklı, a anunțat că pompierii au intervenit recent la 263 de incendii de vegetație. Pompieri au acționat și în Franța și Italia, inclusiv în Sardinia și Sicilia.







































































