18:16:28 26.04.2024
Stiri

Vaccinul anti-COVID al Rusiei și DUBIILE care îl înconjoară

Actualitate 14.08.2020 10:43 Vizualizări2167 Autor: Ziarul National
Vaccinul anti-COVID al Rusiei și DUBIILE care îl înconjoară Sorin Ioniță // Facebook


Vladimir Putin a anunțat că Rusia este prima țară care a aprobat un vaccin anti-Covid-19, ceea ce ar plasa Rusia în fruntea eforturilor globale de a opri pandemia de coronavirus. Dar cu informații sporadice, testare incompletă și nicio supraveghere internațională, vaccinul este privit cu scepticism.

Rusia este prima țară care a aprobat un vaccin împotriva Covid-19 și are în plan să lanseze un program de imunizare în masă, în luna octombrie. Președintele Vladimir Putin l-a anunțat într-o conferință de presă din cabinetul său, pe 11 august, și a spus că una dintre fiicele sale și-a făcut vaccinul, fără să aibă efecte secundare. „Principalul lucru acum este ca noi să asigurăm siguranța folosirii acestui vaccin și eficiența lui”, a spus Putin.

Oficiali internaționali din domeniul sănătății arată însă că în Rusia nu s-au făcut teste clinice avansate, care sunt considerate esențiale pentru a determina dacă un vaccin este sigur și eficient. Aceștia critică dezvoltarea pe fugă a acestuia, în cursa pentru un vaccin anti-coronavirus, care riscă să se transforme într-o bătălie pentru prestigiu și putere și care ar putea tenta guvernele să joace geopolitic și să trișeze, pentru a ieși pe primul loc.

O analiză a modului în care a fost dezvoltat acest vaccin rusesc arată de ce este controversat și dacă nu cumva este prea devreme ca cercetătorii ruși să urmărească un premiu Nobel.

Cine a dezvoltat vaccinul?

Proiectul este unul susținut de guvernul de la Moscova și supravegheat de Institutul Gamaleya, o instituție științifică ce a mai dezvoltat și vaccinul rusesc împotriva Ebola. Este finanțat de Fondul de Investiții Directe al Rusiei (RDIF), din bani publici. Fondul susține că a investit 4 miliarde de ruble (circa 46 de milioane de euro) în acest proiect.

Vaccinul a fost testat pe oameni în două faze, în lunile iunie și iulie. Prima fază a implicat 38 de civili și 38 de militari, iar a doua fază a implicat 100 de persoane. Teste vor fi făcute și în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Filipine, a anunțat RDIF.

Numele de piață al vaccinului este Sputnik-V, o trimitere simbolică la primul satelit. Ceremonia la care a fost prezentat vaccinul a fost numită de șeful RDIF, Kirill Dmitriev, „un moment Sputnik”, referindu-se la lansarea din 1957 a satelitului Sputnik, moment care care este considerat primul pas în cursa spațială din Războiul Rece, dintre Uniunea Sovietică și SUA.

Care sunt dubiile?

Oficialii ruși au promovat insistent un calendar agresiv pentru obținerea unui vaccin împotriva virusului care a infectat cel puțin 900.000 de oameni în Rusia și a provocat moartea a peste 15.000, plasând Rusia pe locul patru în lume, după numărul de cazuri de Covid-19.

Testarea unui vaccin presupune de obicei trei faze majore, înainte de a primi aprobarea pentru producerea în masă și darea în folosire. Primele două faze implică teste pe un grup redus de oameni, pentru a stabili dacă vaccinul produce efecte secundare dăunătoare și dacă este capabil să stimuleze sistemul imunitar. Ultima fază, numită Faza III, extinde testele la mii de oameni. Unora li se administrează vaccinul, altora un placebo.

Din datele publice despre vaccinul Rusiei, reiese că acesta este plauzibil din punct de vedere științific, pentru că folosește două rădăcini adaptate ale unui adenovirus, despre care se știe că declanșează o reacție imunitară. Totuși, Faza III și cea finală nu este încă gata, iar acest lucru trezește cele mai multe îndoieli.

Cu siguranță nu mi-aș face un vaccin care nu a fost testat în Faza III. Nimeni nu știe dacă este sigur sau dacă funcționează. Își pun în pericol medicii și populația”, a arătat Florian Krammer, profesor la Departamentul de Microbiologie al Școlii de Medicină Icahn, din New York.

Ce e important nu e să fii primul cu un vaccin anti-Covid-19, ci să fii cel mai bun, ceea ce înseamnă că trebuie să se dovedească sigur și eficient. Comunitatea internațională nu va recunoaște susținerile Rusiei, până când nu sunt atinse standarde științifice și etice riguroase”, afirmă în Moscow Times și Lawrence Gostin, de la Georgetown University, Washington.

Șeful RDIF, Dmitriev, a apărat însă abordarea Rusiei. El spune că vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya se bazează pe tehnologii testate și dovedite, despre care susține că sunt superioare metodelor experimentale folosite în testele pentru vaccinurile finanțate de SUA.

Corporațiile occidentale sunt îngrijorate că vor arăta prost în comparație cu dezvoltatorii vaccinului Rusiei, că rușii i-au depășit”, a arătat Dmitriev în publicația Vedomosti.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat Rusiei să respecte regulile internaționale în cercetarea sa pentru vaccin.

Între a avea o idee că poate ai un vaccin care funcționează și a parcurge toate etapele, este o mare diferență”, spune Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS. „Orice vaccin în acest scop trebuie, desigur, să treacă prin toate etapele și testele înainte de a fi aprobat pentru producție”, a mai spus oficialul.

De ce contează?

Marile puteri se luptă de luni de zile într-o cursă globală pentru un vaccin, care ar înzestra câștigătorul nu doar cu prestigiu, ci și cu ocazia de a-și prioritiza populația, înainte de a pune vaccinul la dispoziția altor țări.

Conform OMS, în prezent sunt 25 de vaccinuri în teste clinice și peste 100 sunt în dezvoltare, în toată lumea. În SUA, laboratorul Moderna, din Massachusetts, se află în Faza III de testare, în care sunt implicați 30.000 de oameni la 89 de centre de testare din întreaga America.

Moscova susține că deja cel puțin 20 de țări și-au exprimat interesul pentru vaccinul său. Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a anunțat pe 10 august că a acceptat oferta lui Putin de a transporta vaccinul din Rusia, când va fi gata, și că este dispus să participe chiar el la teste.

Îi voi spune președintelui Putin că am o încredere imensă în studiile voastre în combaterea Covid și cred că ceea ce ați produs este foarte bun pentru omenire”, a spus liderul autoritar Duterte, un critic frecvent al SUA.

Dacă, așa cum este de așteptat, principalii competitori în cursa pentru un vaccin, precum China și SUA, merg înainte cu programele lor și ignoră presupusul vaccin al Rusiei, țările din afara Occidentului se vor întoarce către Moscova.

Totuși, dacă Rusia elimină dubiile, iar vaccinul său se dovedește sigur și eficient, va fi o realizare majoră. Însă acest lucru poate să dureze luni de zile, iar unii cercetători sugerează că șansele sunt împotrivă.

Momentul ales de Rusia pentru a face anunțul înseamnă că „este foarte puțin probabil că ei au suficiente date despre eficiența produsului”, spune în New York Times Natalie Dean, biostatistician și expert în boli infecțioase de la Universitatea din Florida. Ea susține că există vaccinuri care au avut rezultate promițătoare în primele faze de testare pe oameni, dar au eșuat în faza finală.

Mulți dintre cei mai optimiști cercetători din lume au sugerat că dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus ar putea dura cel puțin până la sfârșitul anului 2020, un termen oricum remarcabil, în comparație cu anii sau chiar zecile de ani necesari pentru dezvoltarea celor mai multe vaccinuri care există în prezent.

Sursa: Radio „Europa Liberă” din România


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md