UTIL // Temperaturile înalte favorizează înmulțirea BACTERIILOR: Sfaturi pentru a evita ÎNTOXICAȚIILE alimentare la picnic
2603
Căldurile insuportabile din casă scot tot mai mulți chișinăueni la picnicuri.
Medicii atenționează, însă, că alimentele sunt factori ai mediului ambiant, care pot provoca diferite îmbolnăviri, dacă al lor consum nu se încadrează în cerinţele unei alimentaţii sănătoase.
Temperaturile înalte, în special în perioada caniculară, favorizează multiplicarea rapidă a bacteriilor prietenoase, ceea ce duce la alterarea mâncării.
În medie pe an, în municipiul Chișinău sunt înregistrate 6 000 de cazuri de boli diareice acute provocate de diferiți agenți patogeni. Intoxicațiilor și toxiinfecțiilor alimentare le revine 25% din totalul de boli intestinale acute. Pe parcursul a 6 luni a anului curent, în mun. Chişinău au fost înregistrate 572 de cazuri de toxiinfecții alimentare, iar sporirea sezonieră a morbidității populației prin toxiinfecții alimentare este asociată cu perioada estivală a anului, mai exact cu lunile mai-septembrie.
Factorii de risc care pot condiţiona izbucnirea intoxicaţiilor alimentare acute includ materia primă insalubră, nerespectarea cerinţelor şi normelor sanitaro-igienice şi tehnologice în procesul de fabricare a produselor alimentare, păstrarea incorectă a produselor alimentare, fapt ce duce la insalubritatea lor, cultura nutriţională joasă a unei părţi din populaţie, exprimată prin tradiţii şi obiceiuri alimentare nesănătoase.
Trebuie să fim atenți la toate etapele de manipulare a alimentelor, începând cu locul procurării și finisând cu anturajul de consumare a bucatelor gata.
Astfel, una din cerințele majore constă în crearea condițiilor și păstrarea corectă a produselor, în special a celor ușor alterabile. Un alt factor ce ar „proteja” produsul alimentar de contaminarea cu microbii din mediul exterior este corectitudinea igienizării mâinilor.
În perioada caldă, o metodă de relaxare pentru populație o constituie odinha în sânul naturii. Factorii de risc enumeraţi, dar şi alţi factori sunt prezenţi în procesul organizării odihnei la natură cu prepararea bucarelor la grătar. Astfel, alimentaţia e organizată nemijlocit în lipsa condiţiilor igienice şi tehnologice pentru prepararea şi consumul bucatelor.
Deseori, produsele alimentare aduse cât şi semifabricatele pentru prepararea frigăruilor, altor bucate la grătar sunt expuse la temperatura mediului mai mult de 4-6 ore. Din motivul lipsei condiţiilor ori deprinderilor defectuoase, este posibilă contaminarea microbiană a produselor. O prelucrare termică insuficientă nu permite nimicirea tuturor microbilor, astfel ei nimeresc în organismul consumatorilor și condiționează aparația intoxicațiilor, care pun în pericol sănătatea populației.
Dacă totuşi v-aţi hotărât de a petrece zilele de odihnă în natură, puteți evita aceste probleme, dacă verificaţi intotdeauna termenul de valabilitate de pe ambalajele produselor atât la cumpărare, cât si înainte de a le consuma, evitaţi consumul la natură a produselor alimentare procesate (salate cu carne, cu ou şi maioneză, răcituri etc.), contaminarea căror se produce mai des şi mai intens, cu alterare rapidă și vă spălați obligatoriu mâinile înainte de a pregăti bucatele și de a le consuma.
Totodată, vesela trebuie să fie curată sau de unică folosință, spălaţi sub jet de apă fructele și legumele proaspete, păstraţi produsele crude şi bucatele preparate în vase separate, verificaţi bucatele din carne (frigărui, mici, cârnăciori etc., peşte pregătite la gratar. Semnele ce indică prelucrarea termică suficientă este eliminarea sucului incolor din interiorul acestora, iar culoarea roză sau roşie a sucului indică tratarea termică insuficientă.
Mâncarea trebuie sa aibă un aspect și un miros respectiv, orice semn atipic trebuie să vă convingă să nu consumaţi alimentul respectiv. Consumaţi apă îmbuteliată. Nu se recomandă de băut apă din bazine deschise sau izvoare. Colectaţi şi gestionaţi ambalajele, resturile şi deşeurile rezultate în urma gratarelor.
Daca va simţiţi rău, aveţi senzaţii de greaţa, vărsături, diaree sau dureri în burtă, solicitaţi cât mai urgent asistenţa medicală, iar până la consultarea medicului este bine sa beţi cât mai multe lichide, apă și ceaiuri.
A. Jitari, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică al mun. Chișinău
24.02.2025
10:38
2044
„Stejarul” despre Stejar: Numele lui Dinu Lipatti, într-un ziar din Elveția anilor ’50
14.02.2025
17:09
3331
IMAGINI RARE cu Grigore Vieru, care ar fi împlinit azi 90 de ani: ,,Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul"
04.02.2025
12:29
20960
VIDEO // O instalație ce costă 24 000 de lei permite un consum zilnic de electricitate de doar 2 lei: Invenția unui moldovean, testată cu succes la Bălți și Râbnița!
23.01.2025
10:15
3748
Presa loială Kremlinului l-a dat de gol pe Vicol, cel care intenționa să livreze gaze în Transnistria „de la traderi europeni”, audiat de SIS: Pion în jocul Moscovei, la fel ca și compania din Cipru
20.01.2025
09:12
2272
Pianistul român ale cărui degete „inventau notele”: Radu Lupu, discreție și genialitate în lumea pianului
01.01.2025
12:02
8103
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa
30.12.2024
08:59
5355
TOP NAȚIONAL // Grigore și Galina Cojocaru, fermierii anului 2024: Primul și, deocamdată, unicul agent economic din R. Moldova care exportă carne de pasăre pe piața UE
27.12.2024
08:59
6058
TOP NAȚIONAL: Olivia Sanduleac, vameșul anului 2024: A depistat, împreună cu Amy, una dintre cele mai mari cantități de droguri, ascunse în trimiteri poștale
26.12.2024
08:59
3591
TOP NAȚIONAL // Locotenentul Irina Ciobanu, MILITARUL anului 2024: „Războaiele sunt niște metode inumane de a atinge un anumit scop. Nu mi-aș dori niciodată să implementez tot ce am învățat pe parcursul anilor”
26.12.2024
14:30
5217
Visul Angelei de la Bălți, o menajeră care crește singură șase copii: O casă ce costă 12 000 de euro. Cum puteți ajuta această mamă să le ofere un acoperiș deasupra capului micuților ei
26.12.2024
11:55
1958
Zece evenimente majore care au marcat 2024, un an complicat pe plan extern
04.11.2025
22:39
603
Moldova înaintează spre UE: Soluția pentru Transnistria, aproape de realizare înaintea aderării
04.11.2025
22:26
406
Maia Sandu subliniază progresul Moldovei în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană, la Bruxelles
04.11.2025
21:43
431
Franța sărbătorește eliberarea a doi cetățeni deținuți în Iran timp de peste 1200 de zile: dialogul continuă pentru întoarcerea lor acasă
04.11.2025
21:27
495
Maia Sandu, mesaj puternic de la Bruxelles: Moldova, pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană!
04.11.2025
20:57
525
Maia Sandu și Igor Grosu, optimism după raportul UE: Republica Moldova își consolidează calea spre aderare
04.11.2025
20:57
678
Vremea se schimba: 05 Noiembrie 2025
04.11.2025
20:13
490
NATO își etalează forțele în România: exercițiul Dacian Fall reafirmă unitatea contra Rusiei
04.11.2025
18:27
553
Premierul Moldovei laudă progresele către integrarea europeană: Raport optimist din partea Comisiei Europene
04.11.2025
18:27
650
Maia Sandu avertizează la summitul Euronews: Rusia încearcă să-și recapete influența la Chișinău fără acțiuni militare directe
04.11.2025
18:20
492
Moldova, apreciată de Comisia Europeană pentru progresele energetice remarcabile în drumul spre UE
04.11.2025
17:52
620
Zelenski își încurajează trupele la Pokrovsk, punct fierbinte în luptele de est
04.11.2025
17:47
637
Maia Sandu face apel la creativitatea UE pentru a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova în lunile următoare
04.11.2025
17:44
631
ULTIMA ORĂ // Premierul Munteanu, despre RAPORTUL anual privind extinderea UE: „Progresul remarcabil din ultimul an al R. Moldova, cel mai mare din toate statele candidate, arată că moldovenii nu doar își doresc să fie europeni, ci merită asta”
04.11.2025
17:43
540
Tragedie în Roma: Zi de doliu în memoria muncitorului Octav Stroici, victimă a prăbușirii unui turn medieval lângă Colosseum.
04.11.2025
17:26
507
Descoperire medicală promițătoare: cercetătorii reactivează gene pentru a ajuta inima să se regenereze după infarcturi
04.11.2025
17:03
503
Efes Moldova investește masiv în eficiența energetică și câștigă recunoaștere la Green Award 2025 pentru transformarea sustenabilă a producției de bere
04.11.2025
16:58
521
Secretarul General NATO și Președintele României Participă la Forumul NATO din București: Dialog Strategic și Inovare pentru Apărare!
04.11.2025
16:36
510
UE pregătește deschiderea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina în noiembrie
483
Întâlnire de curtoazie între vicepremierul Chiveri și șefa interimară a Misiunii OSCE în Moldova pentru intensificarea cooperării privind reglementarea transnistreană
04.11.2025
16:21
477
Cristina Gherasimov: Aprecierile UE, o recunoaștere a muncii intense depuse pentru integrarea europeană a Moldovei
04.11.2025
16:19
453
5.000 de pași pe zi ar putea încetini progresia Alzheimerului, sugerează un studiu internațional
04.11.2025
16:07
430
Școlile din Moldova susțin incluziunea și drepturile copilului prin activități educative și artistice în noiembrie
04.11.2025
15:57
492
Marta Kos subliniază progresele remarcabile ale R. Moldova pe drumul către UE; Maia Sandu mulțumește la Summitul Euronews
04.11.2025
15:20
608
UE pregătește o nouă strategie de aderare: Perioadă de probă pentru viitorii membri, propusă de comisara Marta Kos
04.11.2025
15:00
714
Noul ministru al Culturii, PRIMA decizie curajoasă după învestire. Cristian Jardan propune DENUNȚAREA Acordului cu Rusia privind funcționarea centrelor culturale, care acționează mai mult ca o extensie a serviciilor speciale rusești
Moldova înaintează spre UE: Soluția pentru Transnistria, aproape de realizare înaintea aderării
Maia Sandu subliniază progresul Moldovei în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană, la Bruxelles
Franța sărbătorește eliberarea a doi cetățeni deținuți în Iran timp de peste 1200 de zile: dialogul continuă pentru întoarcerea lor acasă
Maia Sandu, mesaj puternic de la Bruxelles: Moldova, pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană!



Inapoi


