01:17:05 24.05.2025
Stiri

UTIL // Recomandările specialiștilor pentru perioada POSTULUI Paștelui: Cine nu are voie să-și impună restricții alimentare

Actualitate 28.03.2022 16:36 Vizualizări1342
UTIL // Recomandările specialiștilor pentru perioada POSTULUI Paștelui: Cine nu are voie să-și impună restricții alimentare
Poză simbol

Postul Paștelui sau Postul Mare reprezintă o perioadă de restricții alimentare aspre, care durează în total 48 de zile.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) susțin că pentru organismul uman este vorba despre o provocare atât din cauza restricțiilor, cât și a suprapunerii acestora cu modificările sezoniere.

În această perioadă, este necesar să se treacă treptat la regimul de post și înapoi, la regimul echilibrat, cu produse de origine animală, întrucât schimbările alimentare radicale sunt un stres pentru organism, fapt pentru care se recomandă moderația și renunțarea la extremele alimentare.

Aastfel, specialiștii în sănătate publică nu recomandă ca restricțiile alimentare din perioada postului să fie respectate de femeile însărcinate, mamele care alăptează, copiii mici, adolescenții, vârstnicii, persoanele care suferă de tuberculoză, diabet și boli metabolice, anemii și boli psihice.

Totodată, ANSP îndeamnă populația să fie atentă la echilibrul nutrimentelor.

„În perioada postului, avem obișnuința să consumăm mai multe produse făinoase, cartofi și zahăr. Însă aceste produse ne oferă energie pentru o perioadă scurtă de timp și ne pot lăsa cu kilograme în plus. În schimb, orientați-vă spre consumul fructelor și legumelor de sezon (5 porții/zi), cerealelor integrale (2-3 porții/zi), nucilor și semințelor (30-40 grame/zi), uleiurilor nerafinate, presate la rece (4-5 lingurițe/zi). Totodată, baza oricărui rațion alimentar sunt proteinele – în post, proteinele animaliere (din carne, pește, ouă și lactate) pot fi înlocuite cu cele vegetale: leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea, năutul), produsele din soia (brânza tofu, lapte din soia), semințele (de dovleac, floarea soarelui, chia, de in), nuci (migdale, arahide). Nu ezitați să adăugați treptat, pe măsura apariției, legumele și verdețurile de sezon (leurda, spanacul, urzica, ridichea), dar și să optați pentru rezervele de legume și fructe congelate”, recomandă nutriționiștii.

Printre sfaturile specialiștilor ANSP se mai numără alegerea cu precauție a produselor alimentare cu marcajul „de post”, optându-se pentru cele cu cât mai puține ingrediente în compoziție, preferabil fără aditivi alimentari adăugați, renunțarea la consumul de alcool și la fumat, mișcare zilnică, minimum 30 de minute, în special în aer liber, pentru a vă expune pielea razelor solare și a stimula sinteza vitaminei D, somn de cel puțin 6-7 ore în fiecare noapte, hidratare cu minimum 1,5-2 litri de apă și băuturi neîndulcite pe zi.

„Adăugați în meniu supele, legumele și fructele zemoase pentru un aport suplimentar de lichide. Nu vă ghidați doar de senzația de sete, țineți la îndemână un recipient cu apă potabilă și serviți periodic din el”, mai recomandă specialiștii.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte