UTIL // Câtă sare putem consuma zilnic astfel încât să evităm hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale sau bolile renale


Excesul de sare poate dăuna sănătății.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul zilnic de sare nu ar trebui să depășească 5 grame sau aproximativ o linguriță. Cu toate acestea, studiile arată că majoritatea persoanelor consumă dublu față de recomandare, ceea ce poate duce la afecțiuni grave, precum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale și bolile renale.
Datele au fost făcute publice în contextul Săptămânii de conștientizare a consumului de sare, desfășurate în perioada 11 - 17 mai curent, cu scopul de a informa populația despre efectele excesului de sare asupra sănătății și a promova alegeri alimentare mai echilibrate.
OMS estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă consumul global de sare ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi pentru o persoană.
Recomandările Ministerului Sănătății al R. Moldova pentru prevenirea bolilor cronice și îmbunătățirea stării generale de sănătate:
– reduceți consumul de sare până la 5g/zi = o linguriță de sare;
– înlocuiți sarea cu verdețuri și condimente naturale, precum lămâia, oțetul, mărarul, pătrunjelul, rozmarinul etc;
– cultivați obiceiuri alimentare sănătoase copiilor;
– consumați cât mai multe produse neprocesate;
– înlăturați solnița de pe masă;
– renunțați definitiv la sare, pentru că dăunează sănătății;
– dați prioritate sării iodate.









































































