Uniunea Europeană facilitează achizițiile comune de armament prin programul SAFE, în valoare de 150 de miliarde de euro


Uniunea Europeană (UE) a ajuns la un acord de principiu pentru a ușura achizițiile comune de armament printr-un program numit ”SAFE”, evaluat la aproximativ 150 de miliarde de euro, conform informațiilor de la Bruxelles difuzate de diplomați.
Programul ”SAFE” implică împrumuturi totale de 150 de miliarde de euro destinate finanțării comune a achizițiilor și proiectelor de înarmare, acoperind domenii unde oferta europeană este insuficientă, cum ar fi producția de rachete, muniție, drone și sisteme de apărare antiaeriană.
Țări non-UE precum Norvegia și Ucraina pot de asemenea să participe la această inițiativă, dat fiind parteneriatul semnat pentru apărare și securitate.
Marea Britanie și UE au semnat un acord similar de parteneriat la Londra, luni, permițând Londrei, după negocieri ulterioare, să fie inclusă pe deplin în acest program european. În cazul în care Regatul Unit va se va alătura, va fi recunoscut ca producător european, asemenea oricărui alt stat membru UE, a confirmat un oficial european.
Acesta aspect este esențial, deoarece se subliniază importanța sprijinirii industriei apărării europene, având în vedere că multe achiziții de armament ale statelor membre UE se fac, de obicei, în Statele Unite.
O NOUĂ REUNIUNE MIERCURI
Aceast proiect, susținut de mai multe state europene, inclusiv Franța, va fi realizat în mare parte de industria europeană a apărării, care va furniza 65% dintre componentele necesare. Restul, în proporție de 35%, va fi asigurat de țări nemembre ale Programului SAFE, precum Statele Unite.
Pentru a preveni controlul de la distantă al armamentului de o altă țară, o Autoritate Centrală va fi responsabilă să se asigure că acest lucru este imposibil. De exemplu, un producător american de software integrat unei drone concepute prin Programul SAFE nu va putea controla dispozitivul de la distanță, informa o sursă europeană.
Ambasadorii celor 27 de state membre urmează să oficializeze acest acord de principiu în cadrul unei reuniuni ce va avea loc miercuri, anterior unei decizii finale care se va lua pe 27 mai la întâlnirea miniștrilor de Externe ai UE.
SAFE este parte dintr-un program mai amplu, prezentat la sfărșitul lunii martie de Comisia Europeană (CE), care încearcă să mobilizeze până la 800 de miliarde de euro pentru a reînarma continentul european.









































































