11:53:28 25.09.2023
Stiri

Un tânăr de 26 de ani din R. Moldova, răpus de MALARIE: Lucra într-o companie de construcții și a revenit recent din Africa

Actualitate 17.08.2022 13:44 Vizualizări1214 Autor: Ziarul National
Un tânăr de 26 de ani din R. Moldova, răpus de MALARIE: Lucra într-o companie de construcții și a revenit recent din Africa
Poză simbol


Un tână în vârstă de 26 de ani din R. Moldova a decedat după ce s-a infectat cu malarie tropică în Africa.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) susține că băiatul era angajat al unei companii de construcții și, în perioada 3 iunie - 26 iulie curent, s-a aflat în Benin, Africa de Vest, fără a-și administra tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Potrivit ANSA, primele semne clinice ale bolii au apărut pe 8 august curent, tânărul acuzând febră, dureri de cap, slăbiciuni generale, transpirație abundentă.

Starea bolnavului s-a agravat și a fost internat ulterior la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „T. Ciorbă”, unde a fost confirmată diagnoza de malarie tropică, bolnavul fiind transferat în stare critică în secția de terapie intensivă a Institutului de Medicină Urgentă.

„În pofida tuturor eforturilor depuse de către lucrătorii medicali, pacientul a decedat”, se arată în comunicatul ANSP.

Acesta este al doilea caz de deces din cauza malariei în această vară, după ce recent a fost răpus de această maladie și un refugiat ucrainean pe teritoriul R. Moldova.

ANSP susține că persoanele care urmează să plece în țări endemice la malarie trebuie să administreze tratament profilactic antimalaric cu două săptămâni până la plecare, pe tot parcursul aflării în zona endemică și patru săptămâni după părăsirea ei.

Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia și se caracterizează prin febră înaltă, frisoane, dureri de cap etc.

La apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie, solicitaţi asistenţa medicală și comunicați lucrătorului medical perioada și țara, regiune unde ați călătorit.

Republica Moldova este, de mai bine de jumătate de secol, o țară liberă de malarie indigenă, dar sistematic înregistrează cazuri de malarie cu statut de import. În perioada anilor 2019-2021, în R. Moldova au fost înregistrate șapte cazuri de îmbolnăvire cu malarie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md