07:08:04 24.05.2024
Stiri

Un radioamator se juca cu o antenă artizanală. Ce a interceptat chiar în curtea sa?

Actualitate 29.03.2024 14:22 Vizualizări30175 Autor: Ziarul National
Un radioamator se juca cu o antenă artizanală. Ce a interceptat chiar în curtea sa?


Un radioamator a reușit să contacteze Stația Spațială Internațională (ISS) în timp ce aceasta trecea pe deasupra locuinței sale, scrie unilad.com. Ineditul eveniment a avut loc în vara anului trecut.

Doug, un pasionat de radioamatorism, a reușit să vorbească efectiv cu astronauții de pe ISS în timp ce aceasta trecea pe deasupra sa, în iulie 2023.

Bărbatul a dezvăluit că își dorea de ceva timp să vorbească cu un astronaut și că a mai încercat în trecut acest lucru. Iată că și-a îndeplinit, în sfârșit, dorința, vorbind cu astronautul NASA Woody Hoburg.

În videoclipul distribuit pe pagina de YouTube KB8M Ham Radio, Doug poate fi văzut în timp ce repetă indicativul de apel: „Kilo Bravo 8 Mike” de mai multe ori înainte de a reuși să aibă contact cu ISS. Hoburg îi răspunde apoi: „Kilo Bravo 8 Mike, NA1SS te-a recepționat clar la bordul Stației Spațiale, bine ai venit la bord”.

Din iunlie și până în prezent clipul a atins 1.378.800 de vizionări.

Bărbatul spune că a realizat numeroase contacte vocale prin intermediul sateliților FM și al repetorului ISS, dar întotdeauna și-a dorit să ia contact vocal cu un astronaut. El a reușit asta în cele din urmă: „Am intrat în contact cu ISS și am vorbit cu Woody Hoburg. Ce emoție! Videoclipul era destul de lung, așa că l-am editat…”.

Mulți astronauți de pe ISS au licențe de radioamatori și organizează adesea sesiuni de contact programate cu pasionații de pe Pământ.

Organizații precum NASA, ESA, CSA și Roscosmos participă la Radioamatorism pe Stația Spațială Internațională, un program care încurajează copiii să contacteze stația pentru a încuraja interesul pentru știință. Dar, ocazional, operatorii amatori reușesc să ia contact cu astronauții folosind propriul echipament.

Dacă nu ați ghicit deja, acest lucru nu este ușor de realizat. Nu poți să începi să învârți comutatorul oricărui radio vechi și să speri că va astronauții te vor auzi.

De fapt, acest lucru este posibil doar atunci când ISS se află în anumite poziții, așa că, chiar dacă aveți un echipament capabil să ajungă la ea, va trebui să așteptați ca aceasta să treacă pe deasupra locului în care vă aflați.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md