Un program menit să creeze localități INTELIGENTE în R. Moldova, după modelul României, lansat la Chișinău: Bunăstare, comoditate și inovație


Asociația pentru Dezvoltare Locală „Smart City” a lansat astăzi la Chișinău Programul „Orașe și comunități sustenabile”, care își propune să implementeze proiecte de dezvoltare durabilă menite să asigure calitatea și bunăstarea vieții oamenilor.
Victor Nicolăescu, președintele Asociației, a declarat, în cadrul unui eveniment public cu participarea oficialilor din Guvern, reprezentanților mediului academic și ai societății civile de pe ambele maluri ale Prutului, că își dorește transformarea localităților din R. Moldova așa cum s-a întâmplat în statele baltice, România sau Polonia.
De exemplu, Asociația Română pentru Smart City a fost creată în 2016 și a reușit să transforme 24 de orașe în comunități inteligente peste Prut, cu implicarea a peste 300 de companii și instituții publice.
„Pentru noi, România este un exemplu de preluat”, a spus Nicolăescu.
Aceeași sursă a precizat că programul va unifica eforturile autorităților, ale specialiștilor, ale partenerilor de dezvoltare și ale cetățenilor pentru a crea condiții de creștere economică și incluziune socială în localități, a implementa proiecte de management al deșeurilor, de încurajare a businessului, de eficiență energetică, de menținere a spațiilor verzi etc.: „Bunăstarea cetățenilor, comoditate și inovație”.
Prezent la eveniment, directorul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, Dr. ing. Adrian Victor Vevera, a dat asigurări că România va susține inițiativele Asociației din R. Moldova, le va îmbunătăți și a accentuat că „digitalizarea fără sustenabilitatea dezvoltării orașelor este incompletă”.
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că statutul de țară candidată la Uniunea Europeană obținut de Republica Moldova înseamnă și oportunitate de dezvoltare a localităților, iar implementarea conceptului de „smart city” ar aduce un potențial de dezvoltare regională.
„O oportunitate ca aceasta trebuie utilizată în primul rând pentru a vedea și a îmbunătăți calitatea vieții, dar și pentru a schimba radical relația dintre stat și cetățean”, a punctat Dumitru Alaiba.













































































