14:39:38 12.04.2024
Stiri

Un produs BANAL pe care mulți dintre noi îl aruncă sau îl pune pe foc, marfă de TOP în vestul Europei: „Abia acum îmi dau seama câte milioane am pus pe foc"​

Actualitate 26.02.2024 18:30 Vizualizări1153 Autor: Ziarul National
Un produs BANAL pe care mulți dintre noi îl aruncă sau îl pune pe foc, marfă de TOP în vestul Europei: „Abia acum îmi dau seama câte milioane am pus pe foc


Un produs banal pe care la noi mulți îl aruncă sau în pun pe foc, se vinde în străinătate la preţuri deloc mici. De multe ori nu dăm importanță anumitor produse pe care le consideră deșeuri și care altfel pot fi utilizate eficient în alte scopuri decât să ajungă la groapa de gunoi sau pe foc.

Este şi cazul ciocălăului, pe care îl folosim la aprinsul focului sau îl aruncăm. În același timp, el devine marfă premium în vestul Europei.

„Abia acum îmi dau seama câte milioane am pus pe foc", spune o femeie, într-un clip postat pe internet, după ce a văzut produsul într-un supermarket din Germania.

În vestul Europei, ciocălăii de porumb au căpătat o nouă utilizare. În Germania, spre exemplu, aceștia nu se aruncă, ci sunt folosiți pe post de combustibil solid. Aceștia sunt uscați, tratați cu rășină și folosiți drept combustibil natural.

O româncă a avut surpriza să vadă și prețul la care sunt vânduți. Într-un video postat pe internet, femeia a remarcat că un pachet cu 15 coceni costă aproape opt euro.

„Iaca na, cinșpe ciocălăi costă opt euro în Germania. Abia acum îmi dau seama câte milioane am băgat eu pe foc", a comentat românca.

În cadrul tranziției energetice, mai multe țări înlocuiesc aragazurile tradiționale cu cele alimentate cu biomasă, inclusiv cu cocenii de porumb. Înlocuirea combustibililor fosili cu biomasa reduce emisiile de CO₂ și îmbunătățește calitatea aerului din locuințe.

Arderea combustibililor solizi provoacă poluarea aerului și este responsabilă pentru sute de mii de decese premature în fiecare an, potrivit unei estimări a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Porumbul în sine este o sursă de energie regenerabilă care poate fi utilizată pentru a produce bioetanol prin fermentarea amidonului din boabe, pentru a produce biogaz prin metanizare sau pentru a produce electricitate prin ardere.

Biocombustibilii reprezintă în prezent singura alternativă la combustibilii fosili, cum ar fi petrolul. Bioetanolul, extras din fermentarea porumbului, înlocuiește benzina.

În plus, producerea etanolului din porumb utilizează jumătate din energia neregenerabilă pe care o utilizează benzina, pentru aceeași cantitate de energie eliberată. Cu alte cuvinte, producția de etanol emite de 2,4 ori mai puține gaze cu efect de seră decât benzina, pentru aceeași cantitate de energie eliberată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md