Un nou zăcământ de uraniu în România. Se vor extrage anual câte 124 mii de tone


Guvernul României a decis să inițieze un nou proiect de exploatare a resurselor de uraniu, în condiţiile în care singurul zăcământ din țară, cel de la Crucea, este în curs de epuizare.
Noua mină va fi amenajată în comuna Grinţieş, judeţul Neamţ, iar valoarea proiectului este de peste 407 milioane de lei, din care 322 de milioane de lei reprezintă lucrările de construcţii-montaj. Durata de realizare a investiţiei este de 108 luni. Potrivit calculelor, anual vor fi extrase circa 124 de mii de tone de minereu uranifer, notează money.ro.
Finanţarea va fi asigurată din surse proprii ale Companiei Naţionale a Uraniului de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei. Autorii proiectului precizează că dezvoltarea accentuată de noi centrale nucleare în lume plasează în centrul atenţiei problema combustibilului, respectiv piaţa uraniului. Până în anul 2020 şi ulterior, sursele de uraniu disponibile nu vor acoperi integral cererea, iar preţurile vor creşte constant. Previziunile referitoare la construcţia de centrale nucleare arată că cererea de uraniu va creşte de patru ori în următorii zece ani, până la circa 112 000 tone de octoxid de uraniu în 2020. Actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum.
România foloseşte uraniu drept combustibil pentru centrala nucleară de la Cernavodă, unde sunt în funcţiune două reactoare şi există în plan realizarea altor două. România are în prezent un singur zăcământ în exploatare, cel de la Crucea-Botuşana, judeţul Suceava, a cărui licenţă de concesiune îşi încetează valabilitatea în aprilie 2015. Acest zăcământ este în curs de epuizare.













































































