22:28:06 29.05.2023
Stiri

Un milionar a fost desemnat să conducă cel mai mare fond suveran de investiţii din lume. Țara în care fiecare cetățean deține peste 200.000 de dolari

Știri 29.05.2020 16:20 Vizualizări1464 Autor: Ziarul National
Un milionar a fost desemnat să conducă cel mai mare fond suveran de investiţii din lume. Țara în care fiecare cetățean deține peste 200.000 de dolari


Milionarul desemnat să conducă Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, va câștiga 6,65 milioane de coroane (672.400 de dolari) pe an, a declarat Banca Centrală a Norvegiei în timp ce și-a lansat contractul de muncă joi, adăugând că au fost soluționate conflictele de interese.

Norges Bank a anunțat în martie că Nicolai Tangen va deveni un funcționar public responsabil cu economiile de 1 trilioane de dolari ale țării, în timp ce menține o participație de 43% în AKO Capital, cu sediul în Londra, pe care a fondat-o.

Numirea surpriză – numele lui Tangen nu a apărut pe lista publică a solicitanților – a aruncat în lumina reflectoarelor și averea sa privată estimată la 500 milioane USD.

În timp ce salariul este mare în comparație cu majoritatea funcțiilor publice, Tangen va plăti probabil mult mai mult în impozitul anual pe avere atunci când se va întoarce în Norvegia din Londra.

Analizând numirea, agentul de pază independent al Norges Bank a cerut mai târziu elaborarea de reguli pentru a preveni apariția unui conflict de interese între AKO, Tangen și fondul suveran de avere.

„Contractul de muncă creează o distanță suficientă între finanțele private ale lui Nicolai Tangen, sistemul AKO și postul pe care îl va îndeplini în funcția de CEO al Norges Bank Investment Management”, a declarat guvernatorul Oeystein Olsen, într-o conferință de presă.

„Sunt instituite mecanisme care asigură că Tangen nu va avea nicio influență asupra investițiilor fondului său atât timp cât va fi angajat la Norges Bank și care împiedică posibile conflicte de interese și imparțialitate”, a adăugat el.

Tangen va renunța la toate funcțiile de conducere ale companiilor AKO și un mandatar a fost numit pentru a exercita drepturile de vot ale lui Tangen în grupul de administrare a fondurilor, a spus Norges Bank.

„Întotdeauna aveam o proprietate pasivă (în AKO) și urma să găsim o soluție potrivită”, a spus Nicolai Tangen în conferința de presă.

„Vreau să am doar o pălărie și este pălăria fondului petrolier.” ($ 1 = 9.8898 coroane norvegiene) (Raportare de Gwladys Fouche, editare de Terje Solsvik

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.000 miliarde de dolari. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate.

Pe plan global, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine acţiuni în peste 9.000 de companii, cel mai mari participaţii fiind în Microsoft, Apple, Nestle, Alphabet şi Amazon.

Anul trecut, Fondul a avut un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari). Astfel, potrivit cifrelor oficiale, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a avut un randament al investiţiilor de aproape 34.000 de dolari pentru fiecare din cei 5,3 milioane de locuitori ai Norvegiei, iar în prezent valoarea totală a fondului este echivalentă cu aproximativ 207.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femei şi copil.

Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate. Cu toate acestea, în luna martie a anului trecut Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md