Fostul președinte al Parlamentului EXPLICĂ când e termenul în care poate fi DIZOLVAT Legislativul


Ex-președintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, nu crede că data de 9 iunie e termenul-limită când președintele poate dizolva Legislativul. Mai mult, acesta spune că nu-și avea rostul sesizarea Curții Constituționale la acest subiect, deoarece Constituția stipulează că, în cazul de față, Parlamentul poate fi dizolvat la 21 iunie, la trei luni după ședința de constituire.
„De ce a fost sesizată CC și de ce așteptăm decizia Curții Constituționale privind data dizolvării Parlamentului, dacă e clar scris în articolul 85 al Constituție - Parlamentul se dizolvă dacă timp de trei luni nu s-a adoptat nicio lege. În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”, citează Ghimpu din Constituție.
Potrivit lui, ședința de constituire a Parlamentului a avut loc pe 21 martie (președintele are la dispoziție o lună pentru convocarea ședinței începând cu ziua în care a avut loc alegerile).
„Cum putea Parlamentul să adopte legi până la data de 21 martie, dacă timpul de pe data de 24 februarie și până la data de 24 martie a fost la dispoziția președintelui R. Moldova pentru a convoca deputații noi-aleși în ședința de constituire? Așadar, consider că nu avea rost să fie sesizată Curtea Constituțională, pentru că este destul de clar - data dizolvării Parlamentului nou-ales de către președintele R. Moldova este data 21 iunie și nicicum 9 iunie”, a conchis fostul spicher.









































































