06:06:09 03.07.2025
Stiri

Un fost ministru și deputat îl invocă pe Grigore Vieru în contextul deciziei Curții Constituționale: „Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul”

Actualitate 21.01.2021 16:41 Vizualizări2331
Un fost ministru și deputat îl invocă pe Grigore Vieru în contextul deciziei Curții Constituționale: „Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul”

Politicienii proruși din R. Moldova vor trebui să renunțe la argumentul pe care „l-au fluturat timp de 30 de ani” vizavi de faptul că în R. Moldova ar fi „nevoie de limba rusă pentru a ne înțelege între noi, cetățenii Republicii Moldova”.

De această părere este fostul ministru și deputat Valeriu Munteanu, care a comentat decizia de astăzi a Curții Constituționale prin care a fost declarată neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată în grabă la finele anului trecut de către coaliția Dodon-Șor din Parlament.

„Legea votată de PP Șor și PSRM prin care a fost conferită limbii ruse statut de „limbă de comunicare interetnică” a fost declarată neconstituțională de către Înalta Curte. Sunt absolut sigur că acest eșec lamentabil al lui Igor Dodon și al ortacilor săi (a se citi Moscova) de a forța limitele Constituției și de a dezbina și mai mult societatea pe acest subiect artificial va constitui un mobil serios în abandonarea de către partidele proruse din Republica Moldova (cele de azi și de mâine) a argumentului pe care l-au fluturat timp de 30 de ani - că avem nevoie de limba rusă pentru a ne înțelege între noi, cetățenii Republicii Moldova. Pentru comunicare și înțelegere avem limba română”, a scris Munteanu pe Facebook.

Fostul deputat a amintit de o declarație a regretatului Grigore Vieru vizavi de limba română.

„Marele poet Grigore Vieru spunea: Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul. E timpul deja”, a spus Valeriu Munteanu.

Amintim că Înalta Curte a declarat astăzi neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, unul dintre argumente fiind faptul că art. 13 din Constituția R. Moldova prevede că limba de stat este cea română, fără să prevadă vreun statut special pentru vreo limbă a minorităților etnice.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat că magistratul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, are o opinie separată vizavi de acest subiect.

Solicitarea privind controlul constituționalității acestei legi a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte