08:27:55 22.02.2024
Stiri

Un fost ministru al Apărării cere aplicarea LEGII în privința liderilor din Găgăuzia, care în 2014 au organizat un referendum de aderare a autonomiei la Uniunea Rusia-Belarus: „Separatiștii care fac jocurile Rusiei trebuie să-și primească pedeapsa”

Actualitate 06.02.2023 12:40 Vizualizări1815 Autor: Ziarul National
Un fost ministru al Apărării cere aplicarea LEGII în privința liderilor din Găgăuzia, care în 2014 au organizat un referendum de aderare a autonomiei la Uniunea Rusia-Belarus: „Separatiștii care fac jocurile Rusiei trebuie să-și primească pedeapsa”


Acțiunile informativ-subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu R. Moldova vor fi incriminate penal, după ce Parlamentul a votat pe 2 februarie, în lectura a doua, modificări la Codul penal, menite să combată riscurile și amenințările la adresa securității R. Moldova. Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, președinte al Partidului Unității Naționale (PUN), consideră că această lege ar trebui aplicată, în primul rând, împotriva celor care în 2014 au organizat în UTA Găgăuzia un referendum privind alipirea la Federația Rusă a regiunii, parte componentă a R. Moldova.

„Pe 2 februarie, autoritățile din UTA Găgăuzia au sărbătorit ziua unității naționale, dedicată referendumurilor din 2014, când 98% din găgăuzi au optat pentru aderarea la Uniunea Rusia-Belarus și pentru ieșirea din componenta R. Moldova, în cazul în care aceasta își pierde independenta. Autorii acelui plebiscit s-au dat la fund între timp, preferând sa păstreze tăcerea, însă eu consider că e important să plasăm acel eveniment, uitat și neglijat de majoritatea politicienilor, într-un context regional și să-l privim prin altă prismă”, a sugerat Șalaru prin intermediul unei postări pe Facebook.

Politicianul a amintit că, în 2014, Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, a ocupat peninsula Crimeea și o parte din regiunile Donețk și Lugansk, a organizat și a înarmat mișcări separatiste în diferite regiuni din sudul Ucrainei și a lansat ideea formării „Novorusiei”.

„În aceasta „Novorusie”, un rol aparte îl avea UTA Găgăuzia, republica Bugeac și Transnistria, care urmau să ceara Rusiei să intervină pentru a le proteja de naționaliștii români din R. Moldova. Din nefericire pentru Rusia, Ucraina a opus rezistență, a oprit ofensiva rusă, i-a arestat pe mulți trădători, agenți ruși și diversioniști, a înăbușit puciurile de la Odesa și i-a pus pe lista neagră pe separatiștii găgăuzi, gen bașcanul Formuzal. În caz de reușită, Rusia urma să anexeze regiunile din sudul Ucrainei, Transnistria și UTA Găgăuzia. Unul din participanții activi la ședințele care au avut loc la Odesa, Comrat și Cetate Albă a fost și Grigore Petrenco, care ulterior a fugit din R. Moldova și a fost primit cu brațele deschise și cu căldura tradițională de către Germania. Tot în Germania s-a refugiat și fostul bașcan Mihai Formuzal. Ucraina ne-a salvat în 2014 și o face și astăzi, fiindcă planurile Rusiei nu s-au schimbat. Sper ca legile adoptate de Parlament să funcționeze și separatiștii care fac jocurile Rusiei să-și primească pedeapsa”, a punctat fostul ministru al Apărării.

De asemenea, Șalaru a amintit de referendumul de aderare la Rusia organizat și în Transnistria în anul 2006.

„Coincidență sau nu, dar tot 98% din participanți au votat pentru unirea cu Rusia. Astăzi liderii din Transnistria și UTA Găgăuzia, finanțați de Kremlin, sunt folosiți pentru a bloca inițiativele Chișinăului menite să-și consolideze independența energetică și procesele de integrare la UE, nemaivorbind de Unirea cu România. Doar victoria Ucrainei împotriva Rusiei va ajuta R. Moldova să lichideze regimul criminal de la Tiraspol și să analizeze necesitatea existenței autonomiei găgăuze în forma ei actuală, de susținător al lumii ruse și a crimelor regimului de la Kremlin”, a conchis Anatol Șalaru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md