00:58:35 29.03.2024
Stiri

Un fost ministru al Agriculturii nu este de acord ca Universitatea Agrară să fie absorbită de Universitatea Tehnică: „Nu cred că trebuie să explic cât de importantă este agricultura pentru republica noastră”

Actualitate 29.06.2022 14:03 Vizualizări1030 Autor: Ziarul National
Un fost ministru al Agriculturii nu este de acord ca Universitatea Agrară să fie absorbită de Universitatea Tehnică: „Nu cred că trebuie să explic cât de importantă este agricultura pentru republica noastră”


Fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, nu este de acord cu intenția actualei guvernări de a reforma învățământul superior din R. Moldova, inclusiv prin absorbția Universității Agrare de Stat de către Universitatea Tehnică a Moldovei.

Bumacov, fost Ambasador al R. Moldova în Japonia, vorbește în acest caz despre „lichidarea celei mai vechi și utile instituții de învățământ din R. Moldova”.

„Dacă s-ar lua o așa decizie, logic ar trebui să urmeze și arderea cărților despre științele agricole. Sunt sigur că guvernarea nu se va da păcălită de cei care vin cu așa propuneri, pentru că nici nu există potențialul necesar de a realiza o așa „reformă” și totul se va termina cu un mare haos. Nu cred că trebuie să explic cât de importantă este agricultura pentrurepublica noastră. Toată lumea cunoaște că agricultorii sunt printre puținii în această țară care produc ceva real, cele mai competitive și necesare produse. Agricultura asigură aproximativ 50% din export și oferă cele mai multe locuri de muncă. Dacă Republica Moldova este cunoscută în lume prin ceva, atunci numai datorită produselor agroalimentare și nu industriei spațiale. Numai că celor care nu produc nimic, plătiți din bani publici și proiecte, care asaltează seara restaurantele consumând bucate și vinuri alese, evident că le vin în cap idei cum de mai distrus ceva”, a comentat Bumacov.

Fostul ministru recunoaște că „ramura de bază a economiei naționale” duce o mare lipsă de cadre și o reformă a învățământului, științei și extensiunii în agricultură nu mai poate fi amânată.

„Dar reformarea acestui domeniu presupune cu totul altceva și conceptul ei a fost prezentat încă în 2014. Numai că reforma a fost blocată de șmecherii din alte ministere, care tocau banii europeni destinați agricultorilor. Nici la insistența comisarilor europeni nu au permis redenumirea ministerului în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, lipsind agricultorii de susținerea necesară. Apoi, în premieră au fost numiți secretari de stat în minister și șefi în Comisia parlamentară fără studii în domeniul agriculturii. În consecință, a fost blocat exportul de porumb și grâu, aducând prejudicii enorme agricultorilor și milioane peste noapte șmecherilor. La fel s-a procedat și cu comercializarea motorinei pentru agricultură. De unde atâta ură față de cei care asigură securitatea alimentară a republicii? Dacă actualmente s-a ajuns ca universitatea să nu mai fie atractivă, atunci să nu uităm că și rectorii incompetenți care au prejudiciat prestigiul universității tot fusese numiți de autorități pe criterii de cumetrism”, a continuat fostul ministru.

Vasile Bumacov și-a exprimat speranța că Guvernul va examina atent această „propunere păguboasă” și îi va întreba pe cei care au propus o așa reformă „de ce au uitat de instituțiile de cercetări în domeniul agriculturii”.

„Ce facem cu ele? Cât timp vor cheltui bani publici și nu vor aduce plusvaloare? E timpul să fie încadrate în universitate și să contribuie la educație, cercetare și extensiune așa cum se face în lumea civilizată. Învățământul agrar trebuie fortificat și susținut pentru al face atractiv, dar nu lichidat”, a încheiat fostul ministru al Agriculturii.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a prezentat în această săptămână conceptul de reorganizare a învățământului superior din R. Moldova, cu scopul de a crea avea universități mari, consolidate și competitive, cu infrastructură dezvoltată, modernă, în concordanță cu tendințele la nivel mondial.

„La ora actuală, avem prea puțini studenți și prea multe universități. La nivel mondial, se tinde spre concentrarea resurselor, nu spre dispersarea acestora”, a declarat ministrul Anatolie Topală.

Intervenții concrete:

1. Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Academia de Administrare Publică

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport

Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”

Institutul de Fizică Aplicată

Institutul de Chimie

Institutul de Ecologie și Geografie

Institutul de Geologie și Seismologie

Institutul de Zoologie

Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice

Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu”

Institutul de Istorie

Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor

Gradina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”

Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”.


2. Universitatea Tehnică a Moldovei se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”

Institutul de Energetică

Institutul de Microbiologie și Biotehnologie.


3. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Universitatea de Stat din Tiraspol

Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia

Institutul de Științe ale Educației

Institutul de Formare Continuă.


4. Academia de Studii Economice din Moldova se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.

5. Se transmite exercitarea funcției de fondator al Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice și a Institutului Patrimoniului Cultural de la Ministerul Educației și Cercetării la Ministerul Culturii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md