03:02:46 27.02.2024
Stiri

Un elev de 17 ani din Leova s-a clasat pe locul I la Maratonul de Programare a Algoritmilor în C/C++: Pasiunea pentru IT și-a descoperit-o acum trei ani

Actualitate 13.02.2024 09:30 Vizualizări3211 Autor: Ziarul National
Un elev de 17 ani din Leova s-a clasat pe locul I la Maratonul de Programare a Algoritmilor în C/C++: Pasiunea pentru IT și-a descoperit-o acum trei ani


A „crescut” în trei ani cât alții în zece! Deși și-a descoperit pasiunea pentru IT la 14 ani, Andrei Arseni din raionul Leova a reușit, la 17 ani, să câștige Maratonul de Programare a Algoritmilor în C/C++.

Acum, Andrei, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Leova, este convins că viitorul său va fi legat de domeniul IT.

Andrei Arseni a început să exploreze tainele programării în anul 2021, când a început să frecventeze clubul de robotică şi să participe la competițiile First Lego League.

„Am observat că robotul Lego EV3 se poate programa şi în limbajul Python, nu doar cu un program asemănător cu Scratch. Astfel, vara am studiat limbajul Python, care mi-a deschis multe uşi spre noi oportunități. De exemplu, participarea la concursul de proiectare şi dezvoltare web organizat de Tekwill”, spune Andrei, citat de Agenția „Profile”.

În școală, Andrei studiază de un an Programarea Algoritmilor în C/C++ şi Proiectarea şi Dezvoltare Web, fiind ghidat de profesoara de informatică Irina Iftodi. El afirmă că îi place programarea, deoarece îi dezvoltă gândirea logică.

„Chiar dacă prin limbajele C/C++ nu se pot construi uşor programe interactive cu designuri frumoase, ele pot ajuta la rezolvarea problemelor de la matematică şi din viața cotidiană. Cel mai impresionant este că aceste limbaje pot rezolva o problemă cu o viteză și o precizie pe care oamenii nu o pot atinge”, afirmă tânărul.

Recent, Andrei a participat la Maratonul de Programarea Algoritmilor în C/C++, treapta liceală, etapa națională, unde a obținut locul I. El a rezolvat în cel mai scurt timp toate cele patru probleme din cadrul competiției și a obținut punctaj maxim. Adolescentul spune că își dorește să urmeze o carieră în IT.

„Aș dori să studiez sisteme înglobate, tehnologiile web3 şi machine learning, deoarece acestea reprezintă viitorul şi voi putea construi cu ele ceva folositor pentru oameni. Cred că îmi voi continua studiile la UTM, nu doar pentru că sunt aproape de casă, dar și pentru că nu văd rostul să studiez la o altă universitate din străinătate domeniul IT, care este într-o permanentă schimbare”, a precizat Andrei.

Deși este convins că își va construi o carieră în domeniul IT, Andrei consideră că tehnologiile informaționale au și aspecte negative.

„Am observat în ultimul timp că programarea a automatizat prea mult lucrurile. După apariția ChatGPT, mulți elevi nu îşi mai fac eseele la limba engleză și la limba română, ci doar copiază ceea ce generează AI-ul. Dacă până acum se credea că AI poate înlocui doar procesele repetitive, acum totul este invers, acesta poate să gândească şi să facă unele lucruri mai bine ca unii oameni”, menționează tânărul.

Maratonul de Programarea Algoritmilor în C/C++ a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie curent. Competiția a fost organizată de Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei, cu sprijinul financiar oferit de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Suedia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md