03:31:39 27.02.2024
Stiri

Un bărbat de 36 de ani i-a donat jumătate din ficat fratelui său mai mare pentru a-i salva viața: Primul transplant hepatic, efectuat în anul 2024 la Spitalul Clinic Republican din Chișinău

Actualitate 12.02.2024 13:57 Vizualizări1089 Autor: Ziarul National
Un bărbat de 36 de ani i-a donat jumătate din ficat fratelui său mai mare pentru a-i salva viața: Primul transplant hepatic, efectuat în anul 2024 la Spitalul Clinic Republican din Chișinău SCR „Timofei Moșneaga”


Gheorghe, un bărbat în vârstă de 36 de ani, i-a salvat viața fratelui său mai mare cu patru ani, Constantin, după ce i-a donat jumătate din ficatul său.

Transplantul hepatic a avut loc pe 19 ianuarie curent la Spitalul Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” și a fost prima operație de acest fel din anul curent.

Între timp, cei doi frați au fost deja externați și se simt bine.

„Pacientul de 36 de ani a donat lobul drept al ficatului pentru fratele său, care suferea de ciroză hepatică. Operația a fost una planică. Perioada postoperatorie a decurs fără particularități”, a menționat șeful Catedrei Chirurgie Nr. 2, prof. Adrian Hotineanu.Constantin povestește că a luptat cu boala timp de 10 ani, iar în ultimii doi starea sănătății sale s-a agravat. Unica salvare era transplantul de ficat.

„Zece ani am avut depresie. Când am aflat că fratele mă va ajuta, deja consideram că nu mai sunt bolnav. Aveam emoții mari. Îi mulțumesc foarte mult pentru faptul că mi-a dat șansă la o a doua viață. Aduc mulțumiri și întregului personal medical, pentru că m-au salvat. Mă simt mult mai bine”, a declarat Constantin, citat de un comunicat de presă al SCR „Timofei Moșneaga”.

„Când am văzut care era situația, deodată am simțit că eu voi fi donatorul. Am avut noroc. Analizele au arătat rezultate bune. Toată procedura a decurs destul de repede. Eu mă simt bine. Revenim ambii bucuroși acasă”, a adăugat și fratele său, Gheorghe.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md