10:15:10 21.02.2024
Stiri

UN ALT RĂZBOI a IZBUCNIT. Caucazul FIERBE

Știri 02.08.2014 15:38 Vizualizări4681 Autor: Ziarul National


 UN ALT RĂZBOI a IZBUCNIT. Caucazul FIERBE karadeniz-press.ro

Patru soldaţi azeri şi un soldat armean au fost ucişi în noile confruntări ce au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la frontiera dintre Azerbaidjan şi Armenia, ţări care îşi dispută de peste două decenii enclava separatistă Nagorno-Karabah, au anunţat surse azere şi armene citate de AFP.

Ministerul azer al Apărării a acuzat "grupuri de sabotaj armene" de a fi atacat în cursul nopţii poziţii ale forţelor azere, făcând patru morţi în rândul acestora.

În acelaşi timp, autorităţile din Nagorno-Karabah, regiune separatistă cu majoritate armeană, a anunţat că un soldat de 25 de ani a fost ucis în timpul unei "operaţiuni de sabotaj" din partea forţelor azere.

Aceste noi confruntări intervin după ce autorităţile de la Baku au anunţat vineri că opt soldaţi azeri au fost ucişi în această săptămână în confruntări cu forţele armene.

Confruntările s-au intensificat în ultimele luni în zona enclavei Nagorno-Karabah, părţile acuzându-se reciproc de lansarea de atacuri, acestea soldându-se în acest an, până la ultimele incidente, cu moartea a peste 14 soldaţi.

Conflictul din Nagorno-Karabah, primul izbucnit în spaţiul fostei URSS, datează din 1988. La încheierea unui război de şase ani (1988-1994), care a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, Erevanul a preluat controlul asupra acestei enclave populate de armeni în Azerbaidjan.

Un acord de încetare a focului a fost semnat în 1994, dar Baku şi Erevan nu au reuşit până în prezent să cadă de acord asupra unui statut al regiunii, care rămâne astfel o sursă de tensiune în Caucazul de Sud, zonă strategică situată între Iran, Rusia şi Turcia.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md