11:50:38 09.05.2025
Stiri

VIDEO // Zeci de mii de persoane din R. Moldova vor primi sume de la 3 000 la 5 000 de lei pentru a face față iernii curente: „A 13-a pensie” pentru vârstnici și alte categorii beneficiare

Actualitate 06.12.2023 14:28 Vizualizări15057
VIDEO // Zeci de mii de persoane din R. Moldova vor primi sume de la 3 000 la 5 000 de lei pentru a face față iernii curente: „A 13-a pensie” pentru vârstnici și alte categorii beneficiare
Poză simbol

Zeci de mii de persoane din R. Moldova, care fac parte din cele mai vulnerabile categorii de populație, vor primi sume de 3 000 sau 5 000 de lei pentru a putea face față nevoilor în actualul sezon rece.

Anunțul a fost făcut, astăzi, la Guvern de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, împreună cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare, precum FAO, PNUD, OIM, UNICEF și Agenția ONU pentru Refugiați.

Plățile unice vor fi acordate la cinci categorii de populație - pensionarii care s-au născut înainte de anul 1945 și s-au pensionat până în anul 1999, familiile care îngrijesc copii cu dizabilități severe și persoane adulte cu dizabilități, femeile însărcinate sau care alăptează, beneficiare de ajutoare sociale, precum și angajații din sistemul social.

În total, circa 68 de mii de bătrâni, familii care îngrijesc persoane cu dizabilități și femei însărcinate vor beneficia de plăți unice, bugetul total în acest scop ridicându-se la 226 de milioane de lei.

Totodată, circa 51 de milioane de lei vor fi alocate pentru angajații din sistemul social.

Categoriile care vor beneficia de plăți unice:

*5 000 de lei – 7 195 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în serviciul de asistență personală;

*5 000 de lei - 3 019 familii care îngrijesc copii cu dizabilități severe;

*5 000 de lei – 1 261 de femei însărcinate sau care alăptează copii de la 0 la 13 luni și care sunt beneficiare de ajutor social;

*Spor unic – 9 751 de angajați din sistemul de asistență socială din R. Moldova (Inspectoratul Social de Stat, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Centrul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, asistenți sociali etc.).

*3 000 de lei – 56 236 de pensionari care s-au născut înainte de anul 1945, s-au pensionat înainte de 1999 și au o pensie mai mică de 3 000 de lei.

„De ce am selectat acest grup pentru a-i acorda o a 13-a pensie? De aceea că acest grup de pensionari a ieșit la pensie în perioada de tranziție. Modificarea regulilor de calcul al pensiei de-a lungul anilor și lipsa datelor istorice privind veniturile salariale au făcut așa ca pensiile lor să fie mult prea mici, chiar dacă ei au muncit toată viața, au cotizat în bugetul care a fost la acel moment, dar pentru că sistemul era în proces de a fi creat, ei au fost nedreptățiți. Modificările și reformele recente ale sistemului de pensii nu i-au inclus și pe ei în măsură deplină. Spre exemplu, 91% din pensionarii care s-a născut în anul 1928 au o pensie mai mică de 3 000 de lei, comparativ cu 56% din pensionarii născuți în 1946”, a explicat ministrul Alexei Buzu.

Plățile urmează să fie debursate pe parcursul lunilor decembrie 2023 - ianuarie 2024.






Simon Springett, coordonatorul rezident al Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova: „Sprijinul oferit prin programul comun al agențiilor ONU și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale are un impact direct și imediat asupra celor mai vulnerabile grupuri de persoane, în perioada de iarnă, pentru a le ajuta sa facă față prețurilor ridicate la energie și gaze și a le asigura astfel nevoile de bază. Atunci când agențiile ONU își unesc eforturile și lucrează împreună, ne asigurăm că sprijinul ONU susține în mod eficient realizarea agendei Guvernului, fără a lăsa pe nimeni în urmă”.

Katrien Ghoos, reprezentant și director de Țară al oficiului WFP în R. Moldova: „În cadrul campaniei sale pentru perioada de iarnă 2023-2024, WFP extinde temporar asistența financiară pentru persoanele vulnerabile, asigurând astfel acoperirea nevoilor esențiale ale acestora. În paralel, WFP colaborează cu agențiile cheie ale ONU pentru a consolida capacitățile instituțiilor centrale și regionale, având ca obiectiv îmbunătățirea eficacității sistemului național de protecție socială și accelerarea progresului în cadrul agendei de reforme. Această inițiativă vizează extinderea accesului la servicii sociale de calitate și acordarea unei asistențe financiare sociale bine direcționate în întreaga Moldovă”.

Aliona Cristei, analistă de Program pentru Populație și Dezvoltare, UNFPA: „UNFPA este alături de Guvernul Republicii Moldova în această perioadă dificilă. În cadrul programului și în conformitate cu mandatul UNFPA, acordăm prioritate nevoilor specifice ale femeilor însărcinate, ale celor care au născut și au copii cu vârsta între 0-13 luni, precum și ale persoanelor în vârstă care reprezintă diferite grade de vulnerabilitate”.

Lars Johan Lönnback, șeful misiunii IOM în R. Moldova: „Organizația Internațională pentru Migrație își reafirmă angajamentul de a susține răspunsul general al Guvernului Republicii Moldova în contextul crizei ucrainene și, în particular, reforma sistemului național de protecție socială „RESTART” a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, aflată în curs de desfășurare. Prin această colaborare, OIM va oferi asistență în numerar moldovenilor vulnerabili și gospodăriilor cu adulți și copii cu dizabilități”.

Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Moldova: „Nu numai bunătatea, ci și forța Republicii Moldova se evidențiază în modul în care moldovenii au grijă de cei mai vulnerabili. Ei au grijă de propriii lor concetățeni, iar cu aceeași căldură, și-au deschis inimile și casele pentru refugiații în căutare de adăpost și siguranță”.

Maha Damaj, reprezentanta de țară a UNICEF în R. Moldova: „Știm, că sărăcia rămâne o preocupare semnificativă, mai ales în zonele rurale. Ne-am propus să asigurăm la nivel național prestarea serviciului social „Sprijin pentru familiile cu copii”. Peste 34 de mii de copii au fost susținuți începând cu anul 2022, iar alți 2800 de copii vor primi un sprijin bănesc de 4000 de lei în ultimele luni ale anului 2023. Este o asistență esențială pentru familiile cu copii aflați în situații de risc, care va consolida reziliența părinților și îngrijitorilor care se confruntă cu provocări, inclusiv cele care rezultă din vulnerabilitatea energetică”.







Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte