15:32:00 17.01.2021
 
Stiri

Vin banii de la UE, după alegerea Maiei Sandu în calitate de PREȘEDINTE. Comisia Europeană a transferat 50 de milioane de euro R. Moldova din pachetul de asistență macrofinanciară

Actualitate 25.11.2020 16:47 Vizualizări1899 Autor: Ziarul National
Vin banii de la UE, după alegerea Maiei Sandu în calitate de PREȘEDINTE. Comisia Europeană a transferat 50 de milioane de euro R. Moldova din pachetul de asistență macrofinanciară


Comisia Europeană a efectuat astăzi, în numele UE, plăți în cadrul programelor sale de asistență macrofinanciară (AMF) destinate Georgiei, Iordaniei și R. Moldova. Astfel, Chișinăul a primit 50 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al Delegației UE în R. Moldova.

„Debursarea în valoare de 50 de milioane de euro destinată Moldovei provine în totalitate din pachetul AMF de urgență de 3 miliarde de euro. Plățile aferente programelor AMF de urgență sunt în conformitate cu prevederile din acordul și ratificarea Memorandumurilor de înțelegere din ultimele luni”, susține sursa citată.

Plățile pentru alte tranșe vor fi condiționate de îndeplinirea condițiilor de politică stabilite în aceste documente, precizează Delegația UE în R. Moldova.

„Implementarea continuă și rapidă a programelor este o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări într-un moment de criză fără precedent”, se mai spune în comunicat.

Președintele ales, Maia Sandu, a salutat transferul celor 50 de milioane de euro.

„Veste bună pentru țara noastră! Suntem recunoscători UE pentru decizia de astăzi de a aloca 50 de milioane de euro pentru R. Moldova. Aceste resurse financiare de peste 1 miliard de lei sunt extrem de necesare pentru a ajuta economia națională. Este important ca ajutorul financiar să fie alocat către domeniile-cheie și să fie gestionat cu bună credință”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Finanțelor confirmă că a fost recepționată prima tranșă, în valoare de 51.620.900 de euro, din Acordul de împrumut dintre R. Moldova și UE privind Asistența macrofinanciară (Omnibus), semnat de către părți la 21 iulie 2020.

„Obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini R. Moldova în situația financiară actuală. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională”, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md