Vicepremierul Spînu, SUPĂRAT pe conducerea „Gazprom”, care a fost înștiințată despre faptul că PLATA pentru gaze va ÎNTÂRZIA câteva zile. „Vom aloca 1,4 MILIARDE de lei pentru a susține plățile curente ale „Moldovagaz” către „Gazprom”


Guvernul R. Moldova va plăti 1,4 miliarde de lei pentru a susține plățile curente ale „Moldovagaz” către „Gazprom”, pentru gazul consumat de malul drept al Nistrului în lunile octombrie și noiembrie curent.
Reprezentanții de la „Gazprom” cunoșteau despre acțiunile Guvernului R. Moldova, mai exact despre faptul că plata va întârzia câteva zile, dar, cu toate acestea, au decis să trimită acea notificare către „Moldovagaz”, care a provocat multă îngrijorare, a declarat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.
„Vom face tot ce e necesar pentru a nu admite sistarea furnizării gazelor. Ne-am asumat un angajament serios, pentru a pregăti R. Moldova de orice criză energetică și vom continua să lucrăm în această direcție. Săptămâna aceasta vom scoate la consultări publice modificările la Legea gazelor, care vor permite, pe viitor, să fim mai pregătiți”, a declarat Spînu.
Vicepremierul a subliniat că deja s-au făcut rectificări la bugetul pentru anul 2021, iar suma alocată anterior companiei „Energocom” pentru a cumpăra gaze din surse alternative va fi îndreptată spre stingerea datoriei „Moldovagaz” către „Gazprom”.
„Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, au fost alocate 1,7 miliarde de lei pentru „Energocom”. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosite pentru cumpărarea gazelor din surse alternative în luna octombrie. Astfel, 1,4 miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei „Moldovagaz” pentru luna octombrie și noiembrie. Soluția propusă de Guvern este de a semna un contract de cesionare a unei părți din datoria „Termoelectrica” către „Moldovagaz”. „Energocom” va achita această datorie cesionată către „Moldovagaz”, iar „Moldovagaz” va face plata pentru gazele naturale. Aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriei „Termoelectrica” față de „Moldovagaz”, cât și soluționarea problemelor actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat”, a explicat Spînu.
De asemenea, Spînu a subliniat că „acest pas contribuie la reducerea datoriei malului drept, a „Moldovagaz”, față de„Gazprom”, conform angajamentului luat de autorități”: „Relația dintre „Energocom” și „Termoelectrica” va fi soluționată în perioada următoare, ținând cont că ambele sunt companii de stat”.
Rușii de la „Gazprom” cunoșteau toate aceste detalii, dar cu toate acestea au trimis acea înștiințare ultimativă către „Moldovagaz”, a adăugat Spînu.
„Regretăm că „Gazprom” a decis să notifice în așa mod „Moldovagaz”. Astăzi voi trimite o scrisoare suplimentară către „Gazprom”, în care vom informa oficial despre pașii pe care îi va întreprinde Guvernul pentru redresarea situației. De ce au decis să facă această înștiințare? Nu pot comenta deciziile „Gazprom”. „Moldovagaz” a înștiințat „Gazprom” încă săptămâna trecută că Guvernul mai are nevoie de câteva zile să întreprindă măsurile necesare, să votăm în lectura a doua rectificarea bugetului privind alocarea a 1,7 miliarde de lei pentru „Energocom”. Ulterior, „Energocom” va putea să le aloce banii necesari pentru plata acestor datorii”, a punctat Spînu.









































































