12:00:05 22.04.2024
Stiri

R. Moldova va putea cumpăra ENERGIE ELECTRICĂ din România la un preț mai MIC decât cel de pe piață: „​România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi”

Actualitate 12.10.2022 18:27 Vizualizări2933 Autor: Ziarul National
R. Moldova va putea cumpăra ENERGIE ELECTRICĂ din România la un preț mai MIC decât cel de pe piață: „​România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi”


R. Moldova va cumpăra energie electrică din România la un preț mai mic decât cel de pe piața de peste Prut, pentru a putea asigura necesarul de 30% din consum acoperit până nu demult de către Ucraina.

Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la distanță de câteva ore după ce a avertizat că R. Moldova poate rămâne în beznă și a îndemnat populația să economisească energia electrică și consumul de gaze.

„România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”, a scris vicepremierul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit aceleiași surse, pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”.

CITIȚI și CONFIRMAT // Ucraina a STOPAT exportul de energie electrică în R. Moldova, dar NU vom rămâne fără lumină. SOLUȚIA de avarie identificată de autoritățile de la Chișinău

Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a desemnat compania „Energocom” pentru a încheia contractele respective.

„Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova! Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România”, și-a încheiat mesajul oficialul de la Chișinău.

Amintim că R. Moldova cumpăra 30% din consumul de energie electrică de la compania „Energoatom”, la prețul de 77 de dolari/MWh. Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu „Ukrhydroenergo”, la prețul de 132 USD/MWh. Pentru 67% din livrările de energie a fost semnat contract cu MGRES la prețul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md