Procurorii insistă ca Vlad Filat să stea la PUȘCĂRIE șapte ani și să-i fie confiscați 13 MILIOANE de lei. „Nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică”
Procuratura Anticorupție a contestat la Curtea de Apel Chișinău sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai curent, prin care instanța a hotărât că fapta incriminată fostului premier Vlad Filat „nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani”.
Mai exact, Procuratura Anticorupție solicită Curții de Apel Chișinău, prin cererea depusă marți, 21 mai, casarea sentinței emise de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și pronunțarea unei noi hotărâri prin care să dicteze șapte ani de închisoare pentru Vlad Filat, care s-ar face vinovat de spălare de bani, precum și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane de lei în folosul statului.
Banii ar proveni „din acțiuni de corupție” care au implicat Banca de Economii și au fost cheltuiți, în 2013, pe un contract de consultanță electorală încheiat cu „Greenberg Quinlan Rosner Research” LTD, o companie din SUA, în favoarea Partidului Liberal Democrat din Moldova.
„Această acțiune este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică”, susține Procuratura Anticorupție.
Instituția condusă de Veronica Dragalin a remarcat discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta.
„Deși sentința de achitare a inculpatului Vladimir Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale. În mod specific, în analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. Această interpretare a fost fundamentată pe presupuneri nejustificate și speculații, care contravin atât legislației naționale, cât și tratatelor internaționale și practicii judiciare”, argumentează Procuratura Anticorupție.
Totodată, procurorii spun că instanța de judecată nu ar fi reușit să ofere „o justificare logică pentru aceste concluzii divergente”: „Astfel, este necesară o revizuire atentă a deciziei instanței și o corectare a erorilor evidente în interpretarea și aplicarea legii”.
Cauza penală a fost pornită în august 2015 de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei autosesizări, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani. Vlad Filat a pledat nevinovat.
„Cred că a venit timpul când învinuirile ilegale, ținutul oamenilor prin instanțe ani la rând, fără ca să existe probe, să aibă și consecințe. Eu mă refer la cei care instrumentează dosarele și insistă cu aceste dosare lipsite de logică. Sunt încă foarte mulți oameni care au dosare pe la Procuratură și care nu au niciun fel de finalitate”, a spus Vlad Filat pe 7 mai 2024, după pronunțarea deciziei de achitare în acest dosar.
SECURITATE ENERGETICĂ // Monopol fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica”: „Reducem posibilitatea apariției unor amenințări hibride. Statul trebuie să dispună de aceste instrumente pentru a proteja interesele cetățenilor și ale economiei”
ACORD // Universitatea de Stat din Moldova, programe comune cu Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Ucraina: Studenții și cadrele didactice vor putea studia și activa un semestru în cealaltă universitate și vor primi diplome comune
„Moldovenii nu vor plăti în acest sezon tarife mai scumpe la gaze și electricitate!”. Premierul Dorin Recean demontează falsurile promovate „ca la comandă” înaintea campaniei electorale