11:17:02 24.05.2022
Stiri

Primul caz de HEPATITĂ acută severă de etiologie NECUNOSCUTĂ în R. Moldova. Până acum au fost înregistrate 348 de cazuri în lume. Copilul internat este în stare GRAVĂ

Actualitate 12.05.2022 10:55 Vizualizări1661 Autor: Ziarul National
Primul caz de HEPATITĂ acută severă de etiologie NECUNOSCUTĂ în R. Moldova. Până acum au fost înregistrate 348 de cazuri în lume. Copilul internat este în stare GRAVĂ mamaplus.md
Poză simbol


Ministerul Sănătății a raportat astăzi despre înregistrarea în R. Moldova a primului caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Este vorba despre un copil internat pe 7 mai în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău cu simptome specifice hepatitei virale acute.

Pe parcursul spitalizării au fost efectuate investigații complexe, iar toate probele la virușii hepatici cunoscuți au fost negative. De asemenea, au fost excluse și alte cauze care determină afectarea ficatului.

„Astfel, cazul este considerat de etiologie necunoscută. În prezent, copilul este în continuare internat în spital, fiind în stare gravă, dar stabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, până la 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări.

Informațiile epidemiologice și clinice vizavi de aceste cazuri sunt limitate, iar până în prezent nu a fost identificat niciun agent cauzal.

Responsabilii din domeniul sănătății colectează date suplimentare și efectuează diverse studii. În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.

Specialiștii recomandă respectarea practicilor de igienă generală, inclusiv igiena mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor în locurile frecventate de copii. Totodată, părinţii şi însoţitorii copiilor sunt îndemnați să fie atenţi la semnele hepatitei acute (apariția icterul-culoarea galbenă a fetei și mucoasei ochilor, urina întunecată la culoare), semnele gastro-intestinale (greață, vărsături, diaree, dureri abdominale) premerătoare apariției icterului şi să apeleze la medicul de familie sau serviciul de urgență, la primele simptome.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


WilliamGek 12.05.2022 11:22

Jamespep 19.05.2022 14:54

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md