VIDEO // Președintele CSM prezintă DETALII despre judecătorii cercetați pentru fapte de corupție. Cine sunt aceștia și ce li se incriminează. Mascații de la CNA au descins cu percheziții în birourile magistraților
Cei patru judecători, în privința cărora Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a dat astăzi acordul pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și percheziționarea, sunt cercetați penal într-un caz de corupție. Declarația a fost făcută de președintele CSM, Sergiu Caraman. După ce Consiliul Superior al Magistraturii a autorizat măsurile de urmărire penală solicitate de procurorul general interimar, Ion Munteanu, angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții în birourile magistraților suspendați din funcție.
Citește și: DOC // Patru judecători riscă să fie ARESTAȚI în orice moment: CSM a acceptat demersurile procurorului general interimar. De ce infracțiuni sunt BĂNUIȚI magistrații suspendați din funcții
„Cei patru magistrați sunt de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Dosarele au legătură între ele. CSM, prin prisma împuternicirilor legale pe care le are, a admis sesizările procurorului general. În privința unui judecător a fost dat acordul de pornire a urmăririi penale, iar în privința a trei judecători acest acord nu a fost necesar, reieșind din prevederile legale. Plenul și-a dat acordul ca în aceste cauze să fie efectuate măsuri de urmărire penală, adică percheziții, rețineri, arestări sau aducere silită. Sunt bănuieli că magistrații respectivi au fost implicați în cazuri de corupție. Este vorba de corupere pasivă, trafic de influență și corupere activă”, a declarat Caraman după ședința de astăzi a CSM.
Potrivit președintelui CSM, unul dintre judecători este bănuit că ar fi transmis bani altui judecător.
Întrebat dacă în acest dosar figurează și alți magistrați, Caraman a declarat că este vorba despre o informație pe care nu o poate dezvălui la această etapă, pentru a asigura secretul urmăriri penale.
„Pot să vă asigur că CSM a intervenit prompt în acest caz, pentru a transmite un semnal către întreg corpul de judecători: nu vom tolera sub nicio formă astfel de cazuri de corupere. Dar catalogarea aceasta nu trebuie făcută în raport cu toți judecătorii din instanțele de judecată, pentru că avem colegi care, inclusiv în cadrul acestui dosar, au autorizat măsuri speciale de investigații. Despre acest lucru nu s-a cunoscut, pentru a păstra discreția și secretul urmăririi penale. Astfel, însuși judecătorii nu tolerează cazurile de corupere. Acest semnal îl transmitem societății: CSM și corpul de judecători nu tolerează fapte de corupție comise de alți colegi”, a punctat Caraman.
Sursa citată nu a oferit numele celor patru judecători vizați de ancheta pornită de procurori, însă mascații CNA au descins deja cu percheziții la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Potrivit surselor Pulsmedia.md, judecătorii pentru care procurorul general interimar Ion Munteanu a cerut la CSM reținerea, arestarea și percheziționarea ar fi:
- Mihai Diaconu – Curtea de Apel Chișinău;
- Radu Grecu – Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani;
- Valentina Garabagiu – Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani;
- Gari Bivol – Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Perchezițiile în birourile, automobilele și la domiciliile judecătorilor sunt confirmate de Procuratura Anticorupție.
„Investigațiile penale sunt efectuate în limitele legislației procesual-penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor urmărite penal, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal. Cu detalii suplimentare vom reveni”, anunță Procuratura Anticorupție.
DECLARAȚIE // NATO, cea mai bună garanţie împotriva războiului
Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 475 de becuri. Este aproape în fiecare casă din R. Moldova
În loc să combată comerțul ilegal, estorcau bani de la comercianți: Doi polițiști din Chișinău, condamnați la ani grei de pușcărie și la amenzi de până la 700 000 de lei