11:06:36 04.07.2022
Stiri

Platforma „DA” cere DEMISIA lui Andrei Spînu și a lui Vadim Ceban, dar și RENEGOCIEREA contractului cu „Gazprom”

Actualitate 11.01.2022 14:13 Vizualizări4093 Autor: Ziarul National
Platforma „DA” cere DEMISIA lui Andrei Spînu și a lui Vadim Ceban, dar și RENEGOCIEREA contractului cu „Gazprom”


Platforma „DA” cere demiterea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dar și a directorului general de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban, deoarece ar fi negociat cu „Gazprom” un contract în detrimentul intereselor consumatorilor din R. Moldova. Totodată, formațiunea consideră că discuțiile cu rușii trebuie reluate, iar în fruntea echipei de negociatori trebuie să se afle prim-ministrul Natalia Gavrilița.

„Contractul cu „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale a fost negociat neprofesionist, netransparent, cu mare întârziere și în detrimentul intereselor consumatorilor din republica noastră sub mai multe aspecte. Reprezentanții Guvernului Moldovei au demonstrat în cadrul negocierilor o neglijență crasă pe fundalul afilierii întreprinderii „Moldovagaz” cu concernul rus „Gazprom”. Argumentul că R. Moldova a negociat un preț mai mic decât cel de piață nu este unul plauzibil, în condițiile în care republica noastră este cea mai săracă din Europa, iar tariful la gazele naturale a crescut vertiginos cu peste 120%”, se arată într-o declarație a formațiunii extraparlamentare.

Potrivit sursei citate, această majorare a avut loc pe fundalul unei inechități sociale.

Citește și: VIDEO // SA „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, solicită o nouă MAJORARE a tarifului la gazele naturale livrate consumatorilor din R. Moldova. Cu cât ar putea crește TARIFUL în luna februarie

„Populația și agenții economici din regiunea separatistă achită pentru gaz un tarif de 11 ori mai mic decât cetățenii R. Moldova. Condițiile achitării plății în avans și posibilitatea deconectării R. Moldova în 48 de ore de la livrarea gazelor, în cazul neachitării la timp, sunt absolut discriminatorii în contextul creșterii esențiale și bruște a prețului de furnizare a gazelor și nu ar trebui să fie acceptate de partea moldovenească în asemenea formulă. Prin urmare, a fost extinsă și aprofundată criza energetică cu riscuri permanente de întrerupere a livrărilor de gaze, de creștere a tarifelor și de sustrageri suplimentare a miliardelor de lei din bugetul de stat în beneficiul „Gazprom”. În asemenea condiții, securitatea energetică și social-economică a R. Moldova este supusă unui pericol iminent”, menționează formațiunea.

Compensațiile acordate pentru acoperirea tarifelor exorbitante la gaze sunt insuficiente pentru mai multe categorii de cetățeni, a adăugat Platforma „DA”: „Mecanismul de compensare care a fost elaborat în mare grabă, prevede ajutor social egal pentru cei săraci și cei bogați și, totodată, neglijează absolut necesitatea susținerii agenților economici, în special a întreprinderilor care produc alimentele de prima necesitate”.

Citește și: Vicepremierul Spînu insistă că a NEGOCIAT o „formulă bună” cu „Gazprom”, deși „Moldovagaz” cere o nouă MAJORARE a tarifului. Acesta nu vrea să audă de DEMISIA lui Vadim Ceban și nu vede niciun fel presiuni politice din partea Rusiei

Astfel, Platforma „DA” consideră că guvernarea trebuie să întreprindă de urgență mai multe acțiuni, inclusiv revizuirea mecanismului de compensare, indiferent de modificarea tarifului la gaz, prin majorarea semnificativă a sumelor alocate pentru păturile social vulnerabile la plata facturilor, precum și alocarea compensațiilor pentru agenții economici.

„Solicităm demiterea viceprim-ministrului și asumarea responsabilității de negocieri a problemelor energetice cu Federația Rusă de către prim-ministru, înaintarea unei solicitări către „Gazprom” privind demiterea actualei conducerii a „Moldovagaz”, renegocierea contractului actual cu „Gazprom” în vederea eliminării condițiilor discriminatorii. Totodată, solicităm elaborarea unui plan de alternativă a aprovizionării R. Moldova cu gaze în următoarele luni, cu suportul partenerilor externi, în special al României. Totodată, e nevoie urgentarea auditului comprehensiv al întreprinderii „Moldovagaz” din momentul fondării și pornirea unei anchete penale în privința cedării sistemului gazoductului național Federației Ruse în 1998-1999 de către guvernele precedente”, se mai arată în declarația formațiunii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md