22:00:16 29.05.2023
Stiri

DOC // O nouă FILMARE de la întâlnirea dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov, în cadrul căreia socialistul ar fi primit „KULIOKUL”? „La Procuratura Generală se află, în ORIGINAL, o înregistrare de vreo 47 minute…”

Actualitate 06.09.2021 10:46 Vizualizări30980 Autor: Ziarul National
DOC // O nouă FILMARE de la întâlnirea dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov, în cadrul căreia socialistul ar fi primit „KULIOKUL”? „La Procuratura Generală se află, în ORIGINAL, o înregistrare de vreo 47 minute…”


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar trișa atunci când spune că nu ar exista probe suficiente, inclusiv materiale video, dar și depozițiile lui Serghei Iaralov sau Vladimir Plahotniuc, în așa-zisul „dosar kuliok”. Declarația a fost făcută de fostul deputat Iurie Reniță, cel care a publicat în premieră imaginile video în care Plahotniuc i-ar transmite o pungă cu bani fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

CITIȚI și Plahotniuc a DEZVĂLUIT ce ar fi fost în misteriosul „KULIOK”, care ar fi ajuns la Dodon. „Procuratura a ridicat toate înregistrările și toate copiile care au ținut de acel episod”

„Dacă Alexandr Dmitrievici nu vede componente ale vreunei infracțiuni în secvența video cu „kuliokul”, atunci, la sigur, le va vedea noul procuror general. Antepronunțarea imediată a lui Stoianoglo, după apariția înregistrării video în spațiul public, a urmărit scopul de a bloca, din start, orice investigație, deoarece a fost vorba de Igor Dodon și de PSRM. Nu mai există niciun dubiu că misiunea primordială a lui Stoianoglo a fost și rămâne protejarea lui Igor Dodon și a PSRM, conștientizând perfect mai ales cine, de peste hotare, se află în spatele lor. Aici e momentul adevărului și acesta-i, după mine, motivul principal al obstrucționării investigațiilor”, a menționat Iurie Reniță.

Potrivit sursei citate, dosarul „kuliok” nu trebuie și nu poate fi examinat separat de cel al finanțării ilegale a PSRM-ului din Federația Rusă, inclusiv prin filiera „Bahamas”.

Citește și: VIDEO // Noi probleme pentru Igor Dodon. Dosarul „KULIOK” ar putea fi REDESCHIS. Stoianoglo: „Eu sunt convins că în acea pungă erau BANI”

„Orice tentativă de a investiga separat acest dosar de finanțările ilegale ale lui Dodon și PSRM înseamnă a te crampona exclusiv pe diverse subterfugii tehnice și procedurale, pentru a mușamaliza adevărul, cu atât mai mult cu cât chiar Dodon recunoaște tranșant că banii din „kuliok” urmează să ajungă la Cornel pentru a le da salariul celor de la PSRM. Oare similar va proceda Stoianoglo când îi va fi prezentată o secvență video cum o mașină accidentează mortal un pieton pe zebră, iar filmările sunt făcute de un trecător, care a reușit să înregistreze inclusiv plăcuțele de înmatriculare ale infractorului? Prin analogie ar rezulta că aceasta nu este o proba concludentă, deoarece trecătorul nu a avut permisiunea prealabilă a procuraturii sau a instanței de judecată pentru filmări? E penibil. Avem dovada că pietonul a fost accidentat mortal de mașină, dar nu putem face nimic, deoarece, vorba lui Stoianoglo, nu au fost respectate aspectele tehnice și cele procedurale”, a adăugat sursa citată.

În opinia lui Reniță, procurorul general dă dovadă de o „iresponsabilitate profesională inconfundabilă” atunci când spune că în punga neagră erau bani, doar că nu poate să demonstreze asta și că nu ar exista depozițiile lui Serghei Iaralov.

„Sunt incredibile declarațiile procurorului general, care afirmă, cu o iresponsabilitate profesională inconfundabilă, următoarele: „𝐍𝐨𝐢 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐥 𝐯𝐢𝐝𝐞𝐨, 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐚𝐭 𝐢𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥. 𝐃𝐚𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐚𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞 𝐥𝐚 𝐫ă𝐬𝐩𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐨 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧ă, 𝐧𝐨𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬. Ș𝐢 𝐚𝐢𝐜𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐚𝐫𝐚𝐥𝐨𝐯. 𝐍𝐨𝐢 𝐧𝐮 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐧𝐢𝐦𝐢𝐜 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚ț𝐢𝐢. 𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚, 𝐧𝐨𝐢 𝐧𝐮 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐦 𝐥𝐚 𝐜𝐞 𝐨𝐫ă, 𝐜â𝐧𝐝, 𝐜𝐮𝐦, ș𝐢 𝐜𝐞 𝐬𝐮𝐦ă 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭. 𝐍𝐮 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐧𝐢𝐦𝐢𝐜... 𝐄𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐢𝐧𝐬 𝐜ă 𝐚𝐜𝐨𝐥𝐨 𝐞𝐫𝐚𝐮 𝐛𝐚𝐧𝐢, 𝐝𝐚𝐫 𝐮𝐧𝐚 e 𝐜𝐞 cred și 𝐚𝐥𝐭𝐚 𝐜𝐞 𝐝𝐨𝐯𝐞𝐳𝐢 𝐚𝐯𝐞𝐦. 𝐒𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐨𝐮ă 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞”.

Stimate Alexandr Dmitrievici, mințiți cu desăvârșire. La PG și cea Anticorupție se află, în original, o înregistrare video de vreo 47 de minute dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov, iar la procurorul de caz, Dumitru Cuciaș, ulterior Victor Cazacu (de la Procuratura Anticorupție) se află, tot în original, procesele-verbale de audiere a martorilor Serghei Iaralov, Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, fiind vorba de negocierile dintre aceștia pe subiectul viitoarei coaliții PSRM-PD, inclusiv despre finanțarea PSRM. Cum aș putea în asemenea situație să am atât eu, cât și cetățenii noștri încredere în dumneavoastră, în PG și Procuratura Anticorupție că sunteți o structură a statului independentă și străină de influențe politice?”, a întrebat Reniță.

În același context, fostul deputat a publicat depozițiile lui Serghei Iaralov despre finanțările PSRM. „Sunt toate detaliile pe care, chipurile, nu le cunoașteți, inclusiv ziua, luna și anul când au fost făcute filmările cu „kuliokul”. Dacă aceasta nu-i suficient, atunci le voi prezenta și pe cele ale lui Plahotniuc:Declarațiile lui Serghei Iaralov privind finanțarea PSRM;

Anul, luna și ziua filmării secvenței video cu „kuliokul” – 2019/06/04; ora 21:44:22, momentul în care Plahotniuc îi transmite „kuliokul” lui Dodon (a se vedea poza din anexă, e marcat într-un cerculeț roșu, sus, în colțul stâng);

„Alexandr Dmitrievici, chiar și după probele prezentate mai sus nu aveți nimic a spune, precum ați pretins în recentul interviu? În cazul în care cei de la PG și de la cea Anticorupție nu văd bine și nu deslușesc textul din anexă (sau nu vor să-l vadă deloc din considerente clare), le oferim, literalmente, depoziția lui Serghei Iarolov, în calitate de martor, privind finanțarea PSRM, prezentată pe 9 iunie 2019 ofițerului de urmărire penală Dumitru Cuciaș, detașat în procuratura anticorupție.

Audierea lui Iaralov a început la ora 15:07 min. și s-a finalizat la ora 15:35 min., la sediul Procuraturii Anticorupție din Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 198

Iată ce a declarat martorul Serghei Iaralov:

„Ulterior, în contextul aceleiași întrevederi, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a pus în discuție subiectul finanțării Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta a ținut să precizeze că Federația Rusă, pe toată această perioadă de timp, a finanțat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, iar din 1 aprilie 2019 nu au mai acordat mijloace financiare pentru activitatea partidului.

În acest context, Igor Dodon a povestit despre cele discutate cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, cu care s-a întâlnit la 6 iunie 2019 în cadrul Forumului Economic Internațional desfășurat la Sankt Petersburg, unde i-a comunicat vicepremierului rus că, de două luni, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu mai primește nicio finanțare din Federația Rusă, precum primea anterior.

În contextul discuției, Igor Dodon a declarat că l-a întrebat pe vicepremierul rus cum să procedeze și dacă anume el să înceapă discuțiile cu Vladimir Plahotniuc despre finanțarea Partidului Socialiștilor, la care Dmitri Kozak i-a spus lui Igor Dodon că nu trebuie să întrebe nimic, deoarece el personal, adică Dmitri Kozak urma să-i comunice lui Vladimir Plahotniuc. Cu alte cuvinte, s-a avut în vedere că Vladimir Plahotniuc va fi informat de către Dmitri Kozak că trebuie să finanțeze Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Auzind una ca asta, Vladimir Plahotniuc i-a reproșat lui Igor Dodon prin acordarea unei întrebări cum ar fi „mie să-mi spună cineva să dau bani pentru PSRM", răspunsul lui Dodon fiind da, precizând că finanțarea aceasta el a primit-o anterior de la Federația Rusă și este necesară pentru întreținerea partidului.

În acest context, Igor Dodon a confirmat că primește în jur de 600-700 mii USD pe lună pentru finanțarea PSRM din Federația Rusă, la care președintele PDM i-a spus lui Igor Dodon că finanțarea de către dânsul a Partidului Socialiștilor cu plăti similare celor primite de la ruși nu poate avea loc, deoarece așa sume îl depășesc pe Vladimir Plahotniuc, iar Igor Dodon a precizat că încearcă să majoreze finanțarea de la șapte-opt sute de mii până la un milion de dolari pe luna pentru întreținere".

𝑷𝒓𝒐𝒄𝒆𝒔𝒖𝒍-𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂𝒍 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒔𝒄𝒓𝒊𝒔 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒖𝒗𝒊𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒎𝒆𝒍𝒆, 𝒅𝒆 𝒎𝒊𝒏𝒆 𝒄𝒊𝒕𝒊𝒕, 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒄𝒆 𝒔̦𝒊 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒆𝒛: 𝑺𝒆𝒓𝒈𝒉𝒆𝒊𝑰𝒂𝒓𝒂𝒍𝒐𝒗, 𝒎𝒂𝒓𝒕𝒐𝒓.

De asemenea, Reniță promite să vină cu probe suplimentare, dacă cele prezentate mai sus nu prezintă niciun interes pentru Alexandr Stoianoglo.

„Voi reveni cu probe suplimentare privind finanțarea ilegală a lui Igor Dodon și a PSRM-ului urmare nedorinței intenționate a acestora de a investiga de o manieră independentăși echidistantă acest dosar. Încă o dată insist: dosarul „kuliok” nu poate fi investigat separat de finanțările lui Dodon și a PSRM-ului de la ruși și pe interior. Această găselniță s-a făcut intenționat de către Stoianoglo pentru a „dilua” definitiv dosarul și a prezenta drept argumente diverse chichițe tehnice și procedurale. Să fie foarte clar un lucru: există o diferență foarte mare între cetățeanul Alexandr Stoianoglo și procurorul general Alexandr Dmitrievici Stoianoglo. Doar cea de-a două calitate constituie obiectul examinării noastre. Deopotrivă, sper mult că noua guvernare va proceda în consecință, astfel ca să nu ajung cu acest dosar la Parchetul European, în fruntea căruia se aflăLaura Codruța Kövesi”, a conchis fostul deputat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md