ALEGERI locale generale // Localitățile cu cea mai ÎNALTĂ sau cea mai REDUSĂ rată de participare la vot: Peste 77% versus 5%. Scrutinul ar putea fi declarat nevalabil în nouă sate


Peste 1,1 milioane de alegători și-au exprimat, până la ora 19.00, opțiunea de vot, rata de participare la alegerile locale generale ridicându-se la circa 40%.
Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că satul Pocrovca din raionul Dondușeni este localitatea cu cea mai înaltă rată de participare la vot. Aici s-au prezentat deja la urne peste 77% din localnici.
La polul opus se situează satul Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, unde au votat până acum puțin pesrte 5% din alegători. Potrivit Angelicăi Caraman, Chioselia Rusă este una dintre cele trei localități care astăzi nu-și aleg fie primarul, fie consiliul local, întrucât au rămas fără candidați după retragerea din cursă a Partidului „Șansă”, finanțat ilegal din Federația Rusă.
Angelica Caraman a mai informat că în nouă din cele 898 de localități din R. Moldova au ieșit la urne mai puțin de 25% din persoanele cu drept de vot până la ora 19.00, iar dacă situația nu se va schimba în decursul celor două ore câte au mai rămas până la închiderea secțiilor electorale, în aceste sate alegerile vor fi declarate nevalabile.
Rata de participare la vot în Chișinău era, către ora 19.00, de 39%, la Bălți - de peste 37%, iar la Comrat - de 39%.
În capitală, cei mai activi rămân să fie votanții din sectorul Râșcani al capitalei, unde au votat peste 38 la sută. La polul opus se află sectorul Ciocana, unde au votat circa 37% dintre alegători.
Președinta CEC a mai anunțat că autoritățile electorale au fost informate despre 220 de încălcări ale procesului electoral, cele mai multe vizând cazuri de agitație electorală, afișaj electoral în locuri neautorizate, transport organizat al alegătorilor la urne, tentative de a corupe alegătorii, fotografierea buletinelor de vot etc. Majoritatea cazurilor sunt documentate cobtravențional.
Amintim că secțiile de vot se vor închide la ora 21.00, însă biroul electoral al secției de votare poate decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare respectivă să-şi realizeze drepturile.











































































