Spicherul Igor Grosu admite că Stoianoglo vrea să se lanseze în POLITICĂ, iar din acest motiv s-ar victimiza. „El încearcă să facă dreptate unui BANDIT, Platon, în raport cu alt bandit – Plahotniuc. Am văzut „privet Slava…”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, respinge acuzațiile lansate de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, potrivit cărora reținerea sa ar fi o răfuială politică din partea actualei guvernări și a președintelui Maia Sandu.
Spicherul este convins că Stoianoglo și-a făcut-o cu mâna sa, deoarece să-ar fi preocupat doar de eliberarea „bandiților” și nu a înregistrat niciun progres în dosarele de rezonanță.
„Vreau să văd finalitatea în acest caz (acuzațiile la adresa lui Stoianoglo - n.r.), pentru că noi am mai avut parte de acțiuni, de intenții… Ieri, după mai multe tentative de circ, ba se convocau, ba nu se convocau… Ieri am urmărit ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în care a fost adoptată acea decizie. Dar așa fățărnicie a unor membri, care prin diferite tertipuri… Cu cât greu au acceptat într-un final să desemneze un procuror care să investigheze acțiunile lui Stoianoglo. Nu trebuiau să desemneze Miss Univers, dar un procuror care să investigheze ceea ce a prezentat Lilian Carp. Cred că acolo încă este acea rezistența la schimbare. Noi cunoaștem, o simțim, o vedem. Încă sunt mulți în procuratură care nu vor să se schimbe lucrurile. Le este convenabil sistemul construit de Plahotniuc și preluat de Dodon. A venit președintele Comisiei pentru securitate națională și ordine publică, a prezentat patru momente din activitatea procurorului general. Trebuia de desemnat un procuror, care să spună dacă sunt întrunite… De exemplu, e vorba de scoaterea de sub urmărire a unui individ, noi știm cine e acesta, care a fost lăsat ușor să fugă, iar acum ne trimite salutări din Marea Britanie. Fostului șef de la PCCOCS, Chitoaroagă, a primit 272 de mii de lei… E vorba de procurorul acuzat de îmbogățire ilicită. Mai e „Laundromatul”… Asta trebuiau să decidă. Au decis asta cu greu și au urmat acțiuni care au urmat. Sperăm să vedem o finalitate. Lumea e sătulă de demonstrații de intenție”, a declarat în această dimineață Grosu, în cadrul unei emisiuni de la „Radio Moldova”.
Grosu spune că nu poate fi vorba despre o răfuială politică în privința lui Stoianoglo, așa cum a declarat acesta când a fost scos de ofițerii SIS din incinta Procuraturii Generale.
„Ceea ce a spus acest personaj seamănă cu declarația unui politician. Acesta nu e comportament de procuror general, de om de stat, care trebuie să se ocupe cu combaterea corupției, cu investigarea dosarelor grele, furtul miliardului, „Laundromatul”, Metalferos, aeroportul și toate hoțiile. Sunt declarațiile unui fost politician sau politician în devenire. E o victimizare de doi bani. Omul acesta nu a avut mult timp, dar a avut foarte mult timp pentru a livra și să demonstreze că a venit în această funcție, numit de Dodon, să combată corupția. În schimb am văzut „privet Slava”, am văzut cum hoții sunt eliberați din pușcărie, cum Platon este lăsat liber să părăsească R. Moldova, chiar dacă avea câteva dosare pe rol. După asta spune că nu a știut că Platon o să plece. Noi am văzut zero progres în dosarul „furtul miliardului”. Un leu nu a fost recuperat în perioada cât acest personaj a fost și încă este procuror general. Noi am văzut zero progres în dosar „Laundromat”. El are contribuția sa, deoarece, așa cum spune domnul Carp, a deschis portița când era președinte al Comisiei securitate și ordine publică. A deschis portița ca bandiții să scoată banii din R. Moldova. Eu asta știu. Oamenii ne întreabă cum se întâmplă ca un mare hoț, Plahotniuc, stă în Turcia bine-mersi, alt hoț, Șor, stă în Israel, al treilea hoț mare, Platon, stă la Londra? Acest procuror general nu face altceva decât să protejeze, să tolereze niște grupări criminale, care acum au ca țintă sistemul nostru bancar. Ei atacă sistemul bancar și sistemul de asigurări. Eu asta văd.
Ce ține de acuzațiile la adresa guvernării și Maiei Sandu. Acestea sunt emoții și nu comportamentul unui om de stat. El trebuie să spună că avem asta și asta, și trebuie să avem progrese în dosarele mari. Eu nu am ce le răspunde cetățenilor. El are ce le răspunde? Eu l-am invitat să le spună oamenilor cine l-a încurcat. Analizând prestația lui… Știți greșeala lui? Tot ce a făcut el… El nu a încercat să apere interesul public în investigarea acestor dosare. O să spun mai simplu. Sunt doi bandiți: Plahotniuc și Platon. Aceștia au fost cândva împreună, parteneri, iar ulterior s-au certat, au furat unul de la altul acțiuni, companii. Acum prin tot ce face procurorul, procuratura, e să facă dreptate unui bandit în raport cu alt bandit. Niciodată nu s-a pus întrebarea că toate aceste acțiuni, aceste companii… cum au ajuns la acești bandiți. Răspunsul e simplu. Ele au fost furate de la stat, de la bănci. A face dreptate unui bandit în raport cu alt bandit nu este o misiune care trebuie tolerată”, a punctat Grosu.
Sursa citată a comentat și declarațiile, potrivit cărora unii reprezentanți ai PAS ar fi facilitat eliberarea lui Vlad Filat.
„Dacă tu ești ditamai procuror general și pretinzi că ceea ce spui tu în conferință de presă este adevărat... de ce având toate instrumentele la îndemână, o armată de procurori, nu te-ai autosesizat… Iată să dai drumul la hoți din țară te pricepi, să-i scoți de sub învinuire merge perfect, să-i încurajezi și să le spus „salut” și „soarele meu”… Nu știu de ce acolo merge, dar aici, având… că a ascultat pe cutate, că a ascultat ambasadorii… Sunt lucruri grave ceea ce a afirmat. Ce spune el e apă de ploaie. Se pregătește de campania electorală, se pregătește să se lanseze în ceva. Până nu vine cu dovezi concrete, e apă de ploaie. Ei, fiind la putere, plasează vina pe noi, care eram în opoziție. E la mintea cocoșului. E o minciună. Eu am văzut un om disperat la acea conferință de presă”, a conchis Igor Grosu.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei