23:26:55 24.06.2024
Stiri

Ex-vicepreședinte al Parlamentului: „Moscova amplifică RĂZBOIUL hibrid, iar din 1 noiembrie separatiștii de la Tiraspol vor să sisteze complet furnizarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului”. Cum ar trebui să RĂSPUNDĂ Chișinăul

Actualitate 23.10.2022 13:31 Vizualizări3982 Autor: Ziarul National
Ex-vicepreședinte al Parlamentului: „Moscova amplifică RĂZBOIUL hibrid, iar din 1 noiembrie separatiștii de la Tiraspol vor să sisteze complet furnizarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului”. Cum ar trebui să RĂSPUNDĂ Chișinăul


Regimul separatist de la Tiraspol, la indicația directă a Moscovei, intenționează să sisteze complet livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului din 1 noiembrie, a anunțat fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, care face trimitere la surse demne de încredere.

În această situație, Chișinăul ar trebui să acționeze de urgență și să nu cedeze șantajului Moscovei și Tiraspolului.

„Transnistria forțează nota în raport cu autoritățile de la Chișinău. Separatiștii de la Tiraspol execută docil ordinul stăpânilor de a amplifica războiul hibrid prin arma energetică. Săptămâna viitoare vor fi temperaturi de 19-21 de grade, însă administrația separatistă a dispus începerea sezonului de încălzire din 24 octombrie. Chiar și așa, termocentrala de la Cuciurgan are rezerve de cărbuni și păcură pentru câteva luni. Nu era niciun motiv economic pentru reducerea substanțială a volumelor de energie electrică pentru malul drept, mai ales cu un contract în vigoare. Dar a venit indicația de la Moscova”, a precizat Slusari.

Astfel, faza cea mai greu urmează. „Unele surse mi-au comunicat că, din 1 noiembrie, regimul separatist intenționează să sisteze complet furnizarea energiei electrice pe teritoriul constituțional al R. Moldova sau să livreze niște cantități simbolice. Nu va fi nici 23%, așa cum a declarat гауляйтер Krasnoselski. Regimul separatist vrea să primească cota sa proporțională din volumele reduse de gaze livrate de „Gazprom”. Acest volum de gaze urmează să fie folosită exclusiv pentru populație și industria Transnistriei. Evident că nu vor începe să plătească pentru acest gaz”.

În opinia lui Slusari, Chișinăul ar trebui să pregătească de pe acum răspunsuri pe măsură.

„Am întrebat dacă regimul de la Tiraspol se teme de faptul că autoritățile de la Chișinău ar putea aplica niște măsuri economice… Sursa mea mi-a răspuns că nimeni nu se teme de nimic, deoarece autoritățile de la Chișinău vor înghiți gălușca, întrucât sunt fricoase și se conduc după narativul: pe malul stâng al Nistrului trăiesc cetățenii noștri, că există riscul unei catastrofe umanitare, că ar putea să escaladeze conflictul etc. Deci, zilele următoare vine momentul adevărului pentru guvernare. Impertinența și cinismul regimului din Tiraspol în acest război hibrid a ajuns la cote periculoase pentru cetățenii noștri de pe malul drept al Nistrului”, a subliniat Slusari.

Sursa citată a adăugat că autoritățile de la Chișinău dispun de multiple pârghii economice în raport cu zona separatistă, inclusiv sistarea sau limitarea volumelor de gaze pentru malul stâng; impozitarea importurilor în Transnistria (R. Moldova ar câștiga minimum patru miliarde de lei suplimentar); suspendarea regimului de export pentru Transnistria în cadrul Acordului Liber Schimb cu UE; anularea autorizației pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița; obținerea sprijinului financiar direct de la parteneri externi în vederea compensării scumpirilor energiei electrice în urma diversificării surselor de furnizare.

„E nevoie să demonstrăm verticalitate, demnitate și profesionalism și cu siguranța obținem un rezultat bun pentru R. Moldova”, a conchis fostul vicepreședinte al Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md