20:57:17 06.05.2024
Stiri

DOC // Guvernarea ÎNĂSPREȘTE pedepsele pentru răspândirea DEZINFORMĂRII. SIS va BLOCA orice site sau canal de Telegram, care promovează informații provenite de la „statele aflate în conflicte militare și sunt recunoscute drept agresor”

Actualitate 06.04.2022 13:46 Vizualizări2927 Autor: Ziarul National
DOC // Guvernarea ÎNĂSPREȘTE pedepsele pentru răspândirea DEZINFORMĂRII. SIS va BLOCA orice site sau canal de Telegram, care promovează informații provenite de la „statele aflate în conflicte militare și sunt recunoscute drept agresor”


Furnizorii de găzduire a conținutului online din R. Moldova riscă amenzi usturătoare, dacă vor răspândi dezinformări și informații false. Totodată, urmează să fie blocate site-urile și portalurile care nu vor afișa informații de contact ce ar permite identificarea deținătorului. În același timp, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va avea dreptul să blocheze orice pagină web care va răspândi informații false. Aceste prevederi se conțin într-un proiect de lege elaborat de parlamentarii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Potrivit autorilor, scopul proiectului este contracararea dezinformării și răspândirii informațiilor false care afectează securitatea informațională a statului. Astfel, furnizorii de conținut și de găzduire a conținutului online de pe teritoriul R. Moldova „sunt obligați ca, la indicația SIS, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea printr-o rețea de comunicații electronice, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare/informații false ce afectează securitatea informațională”.

SIS va avea competența să aprobe și să facă publică lista surselor cu conținut online care promovează dezinformarea și informațiile false. Indicația executorie va conține motivele pentru care sursa cu conținut online a fost inclusă în această listă, dar și informația neveridică care afectează securitatea informațională.

Indicația executorie a SIS poate fi contestată în judecată, dar până la emiterea unei decizii sursa online va rămâne blocată.

Autorii proiectului, inclusiv Igor Grosu, Lilian Carp și Virgil Pâslariuc, explică ce ar însemna „informațiile false”, „dezinformarea” sau „informație care afectează securitatea spațiului informațional”.

Informație falsă – informație nejustificată de interesul public, expusă astfel (amestec de fapte, opinii, imagini reale sau ireale, adevărate, parțial adevărate sau neadevărate, scoase din context sau plasate în alt context) încât semnificația ei inițială, intenționat sau neintenționat, este distorsionată și poate provoca înșelăciune.

Informație ce afectează securitatea spațiului informațional public – informațiile false în stare să genereze panică, tensiuni ori conflicte sociale, conflicte militare, dezastre tehnogene, catastrofe umanitare. E vorba de informațiile care incită la ură sau violență; justifică sau promovează agresiunea militară, agresiunea de tip hibrid sau elementele acesteia; provine de la autoritățile publice din statele aflate în conflicte militare declarate/recunoscute drept state-agresor; justifică sau promovează terorismul; justifică, promovează sau glorifică regimurile dictatoriale; sunt ostile valorilor și proceselor democratice; pun în pericol bunuri publice, precum regimul democratic, securitatea națională, coeziunea socială, siguranța publică, sănătatea publică, echilibrul ecologic etc.

Dezinformarea - în sensul prezentei legi, dezinformarea semnifică procesul de răspândire intenționată, cu rea-credință, a informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public.

În același timp, persoanele fizice și juridice care dețin pagini web sunt obligate să plaseze în loc vizibil informații de contact, care ar permite identificarea acestora. În cazul lipsei informațiilor și datelor de contact care permit identificarea deținătorului, autoritatea în domeniu are obligația de a bloca accesul către pagina web pe teritoriul R. Moldova. Decizia poate fi contestată în instanța de judecată, dar pagina va rămâne suspendată până va fi o decizie definitivă a instanței.

Persoanele fizice care vor răspândi dezinformări sau a informațiilor ce afectează securitatea informațională a R. Moldova riscă sancțiuni de la 20 000 de lei la 22 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile sunt mai usturătoare – de la 40 000 de lei la 60 000 de lei.

Proiectul prevede sancțiuni aspre și în audiovizual. Astfel, se va sancționa cu amendă de la 40 000 la 70 000 de lei furnizorii de servicii media care au difuzat conținut calificat drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual. Dacă postul tv va recidiva, atunci amenda va fi de la 70 000 la 100 000 de lei. Ulterior, furnizorii de servicii media pot fi sancționați cu retragerea dreptului de emisie pe o perioadă de pană la trei zile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md