Curtea Constituțională a României cere RENUMĂRAREA voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Curtea a decis joi amânarea unei decizii privind sesizările de anulare a primului tur
Curtea Constituțională a României cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit unor surse citate de Digi24. Voturile vor fi renumărate de Biroul Electoral Central. Diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu a fost de 2.740 de voturi.
Curtea Constituțională (CCR) a început joi, 28 noiembrie, la ora 11.00 ședința în care dezbate asupra validării rezultatului alegerilor pentru funcția de preşedinte și asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.
Cei doi candidați care au depus cererile de anulare a primului tur sunt Cristian Terheș, candidatul Partidului Naţional Conservator Român, care a obținut 1,04% și Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, care a obținut 0,16% din totalul voturilor.
Potrivit informațiilor G4Media, cererea depusă de Popescu este inadmisibilă din motive formale.
Un motiv de anulare din cererea validă se bazează pe corecturile din câteva secții a voturilor pentru Ludovic Orban, corectură asumată de toți membrii secțiilor de vot, potrivit informațiilor G4Media. Mai exact, se vorbește despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, mai transmite publicația G4Media.
Legea pentru alegerea președintelui prevede la articolul 52 că CCR anulează alegerile doar ”în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor”.
„Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.
Tot joi, 28 noiembrie, la Palatul Cotroceni, va avea loc şedinţa CSAT privind posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
CCR urmează să transmită oficial un comunicat de presă cu privire la decizia de amânare luată joi.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”