04:58:06 18.05.2021
 
Stiri

BNM îi răspunde lui Dodon: „Legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului - orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației”

Actualitate 02.04.2021 12:14 Vizualizări2679 Autor: Ziarul National
BNM îi răspunde lui Dodon: „Legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului - orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației”


Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că ideea socialistului Igor Dodon de a scoate bani din rezervele instituției pentru a diminua impactul pandemiei ar duce la creșterea prețurilor și, în consecință, la „sărăcirea populației”.

Într-o reacție la declarațiile lui Igor Dodon făcute astăzi de la Moscova, BNM arată că Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei „interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului si organelor acestuia”.

„Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare. În prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități”, cităm dintr-un comunicat al BNM.

Instituția arată că a asigurat existența unui nivel înalt de lichidități în bănci, anume pentru a crea condiții pentru creditarea businessului și a Ministerului Finanțelor.

„Astfel, se asigură echilibrul macromonetar și se creează condiții pentru creditarea economiei. Orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință, la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății. Totodată, este important de menționat că mijloacele de pe conturile Ministerului Finanțelor obținute sub formă de asistență financiară externă (credite și granturi) sunt incluse în activele oficiale de rezervă. Ministerul Finanțelor utilizează liber aceste mijloace, inclusiv după conversia în moneda națională, pentru cheltuieli bugetare și derularea proiectelor investiționale”, cităm din același comunicat.

Potrivit BNM, activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general.

Utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite, pe lângă efectele negative legate de politica monetara, poate să declanșeze alte șocuri, care să amplifice presiunile asupra rezervelor valutare.

„Această situație nu este deloc binevenită, în special acum, când avem nevoie de rezerve valutare solide, în condițiile crizei globale existente. Convertirea rezervelor valutare și utilizarea acestora pe plan intern ar duce imediat la creșterea prețurilor, fiindcă pentru aceeași unitate de valută ar fi emise încă o dată unități monetare naționale la cursul de schimb corespunzător. Totodată, ar avea loc și o depreciere cauzată de reducerea credibilității monedei naționale, cu o consecutivă valutizare a economisirilor populației și o ulterioară creștere a prețurilor – inflație. Drept urmare, orice împrumut de la BNM acordat statului sau utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri ar submina credibilitatea țării, ar afecta economia și ar pune în dificultate financiară cetățenii”, precizează BNM.

Amintim că liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova , Igor Dodon, a cerut Guvernului interimar Ciocoi să împrumute de la Banca Națională a Moldovei (BNM) până la 20 de miliarde de lei pentru a gestiona mai eficient criza pandemică și social-economică.

„De ce să nu fie luată o decizie a Comisiei Situații Excepționale… să se ia de la Banca Națională a Moldovei un împrumut de 10, 15, 20 de miliarde de lei… Pentru asta e BNM - să ajute oamenii. Banii aceștia să fie orientați pentru susținerea agenților economici și pentru susținerea populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum. Acum, nu peste o lună, două sau trei. Și acest lucru este posibil în perioada stării de urgență, prin decizia CSE”, a afirmat Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md