00:39:09 25.09.2020
 
Stiri

Agenția Navală confirmă că nava plină cu nitrat de amoniu care ar fi cauzat explozia devastatoare din Beirut circula sub pavilionul R. Moldova: „De mulți ani nu mai este”

Actualitate 05.08.2020 11:17 Vizualizări1787 Autor: Ziarul National
Agenția Navală confirmă că nava plină cu nitrat de amoniu care ar fi cauzat explozia devastatoare din Beirut circula sub pavilionul R. Moldova: „De mulți ani nu mai este” RFI


UPDATE // Agenția Navală de la Chișinău susține că nava „Rhosus” (IMO 8630344), cea care a dus tonele de silitră în Beirut, confiscate și depozitate în portul de acolo, a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor pe 23 februarie 2012, iar din anul 2014 nu mai naviga sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova.

Nava a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova din cauza expirării documentelor de înregistrare.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, proprietarul navei este o companie înregistrată în Panama, iar aceasta a fost transmisă în folosire unei companii din Insulele Marshall.

În momentul când a ajuns în portul din Beirut, în 2013, nava venea din Georgia și se îndrepta spre Mozambic. Aceasta a fost reținută din cauza unor datorii, iar proprietarul navei a abandonat atât nava, cât și echipajul.

CITIȚI AICI mai multe detalii la acest subiect.**************************

Nava „Rhosus” de pe care ar fost confiscate acum câțiva ani cele 2 750 de tone de nitrat de amoniu, substanța ce ar fi cauzat explozia de proporții de ieri-seară de la Beirut, Liban, circula la acel moment sub pavilionul R. Moldova.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul NAȚIONAL de către directorul Agenției Navale, Igor Zaharia.

„În 2013, când nava a intrat în acel port, era sub pavilionul R. Moldova. De mulți ani, ea nu mai este sub pavilion moldovenesc. Mai multe detalii vom face publice într-un comunicat de presă”, ne-a spus Igor Zaharia.

CITIȚI și INCREDIBIL // Republica Moldova, PUTERE maritimă. Are 469 de nave sub pavilion

Cele 2 750 de tone de nitrat de amoniu au fost confiscate anterior de pe o navă cargo care se afla sub pavilionul R. Moldova, iar substanța a fost depozitată în zona portuară timp de mai bine de șase ani. Potrivit TASS, nava aparținea unui afacerist rus, avea la bord echipaj ucrainean și a fost nevoită să acosteze în portul Beirut după ce s-a confruntat cu probleme tehnice. Navei i-a fost interzisă navigarea ulterioară pentru că a încălcat regulile de exploatare, iar nitratul de amoniu, care urma să ajungă în Mozambic, a fost plasat în depozitele portuare de la Beirut.

Anume nitratul de amoniu confiscat de pe nava sub pavilion moldovenesc ar fi cauza exploziei devastatoare de ieri de la Beirut, soldată cu peste 100 de morți și mii de răniți.

Inițial, în port s-a produs un incendiu și, în timp ce pompierii luptau cu flăcările, s-a produs deflagrația care a devastat orașul din Liban.

Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri. Chiar și la 4 km de epicentrul deflagrației, clădirile au fost avariate, iar străzile s-au umplut de cioburi și de sânge.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md