06:06:06 02.07.2022
Stiri

UE și OMS au cheltuit 776 de mii de euro pentru a moderniza Depozitul național de vaccinuri din R. Moldova

Actualitate 19.05.2022 19:14 Vizualizări1449 Autor: Ziarul National
UE și OMS au cheltuit 776 de mii de euro pentru a moderniza Depozitul național de vaccinuri din R. Moldova ANSP


Depozitul național de vaccinuri din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a fost modernizat conform standardelor internaționale de calitate și siguranță cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE) și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Costul total al echipamentelor pentru sistemul național de stocare, distribuire și monitorizare a vaccinurilor și al lucrărilor de renovare se ridică la circa 776 de mii de euro.

Astfel, au fost procurate două vehicule frigorifice pentru transportarea vaccinurilor, trei camere frigorifice pentru Depozitul național și cinci camere frigorifice pentru depozitele regionale din Edineț, Bălți, Comrat, Cahul și Tiraspol, două congelatoare cu temperatura de la –60 și până la -90 de grade Celsius „ultra-cold” de ultimă generație, un stivuitor electric pentru automatizarea încărcării și descărcării vaccinurilor și dispozitivelor, 11 generatoare pentru asigurarea continuă a temperaturii lanțului frig, un sistem performant de ventilare, 241 de echipamente IT.

De asemenea, au fost realizate lucrări de renovare capitală și a fost amenajat Depozitul național pentru reagenți și consumabile de laborator.

„Depozitul național de vaccinuri recepționează zilnic și distribuie vaccinuri, echipamente de protecție, consumabile, materiale informative și alte bunuri. Dozele de vaccinuri din cadrul Programului național de imunizări sunt recepționate și stocate, apoi transportate către depozitele regionale din cadrul Centrelor de sănătate publică teritoriale. Lucrările de renovare efectuate și dotarea cu tehnică modernă permit crearea condițiilor optime de păstrare a vaccinurilor și gestionarea eficientă a stocurilor. Modernizarea Depozitului la nivel central, dar și a celor aflate în CSP-urile teritoriale, conform standardelor internaționale de calitate, este esențială pentru obținerea performanțelor în acest domeniu. Îmi exprim recunoștința pentru contribuția semnificativă acordată de UE și OMS instituției noastre”, a declarat astăzi directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, la evenimentul de inaugurare a acestui obiectiv.

„Renovarea Depozitului național de vaccinuri în conformitate cu cele mai înalte standarde este doar un exemplu al acțiunilor pe care le întreprindem pentru a oferi asistență medicală de înaltă calitate populației Republicii Moldova. Acest lucru va permite, de asemenea, ca Republica Moldova să dispună de logistica necesară pentru a asigura vaccinarea și pentru a preveni și minimiza decesele cauzate de COVID-19 și bolile prevenibile prin vaccinare. Uniunea Europeană și Echipa Europa vor continua să acorde sprijin lucrătorilor medicali, precum și tuturor cetățenilor Republicii Moldova, rămânând solidari pentru sănătate!”, a afirmat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova, a ținut să sublinieze, la rândul ei, că lanțul de aprovizionare privind vaccinarea are un rol esențial în îmbunătățirea sănătății, salvarea de vieți și reducerea mortalității copiilor: „Datorită vaccinării, peste 42 000 de cazuri de boli infecțioase și 350 de sute de decese sunt prevenite în fiecare an în Republica Moldova. Toate vaccinurile utilizate în țară sunt precalificate OMS, reprezentând cel mai înalt standard de calitate”.

Menționăm că Depozitul național de vaccinuri a recepționat, depozitat și distribuit, în ultimul an, aproximativ trei milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. De asemenea, anual sunt recepționate peste un milion de doze de vaccinuri împotriva rujeolei, difteriei, poliomielitei etc. Vaccinurile sunt distribuite către alte 44 depozite regionale de vaccinuri și, ulterior, în peste 1 300 de puncte de vaccinare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md