UE sancționează persoane și entități legate de Rusia pentru a apăra Moldova de influența străină în alegerile din toamnă


Uniunea Europeană a anunţat marţi că a impus sancţiuni împotriva a şapte persoane şi a unei grupări cu legături cu Moscova. Acestea sunt acuzate că ar încerca destabilizarea Republicii Moldova în perspectiva alegerilor legislative programate în septembrie.
Miniştrii de Externe ai țărilor membre ale UE au decis aplicarea acestor sancţiuni - inclusiv ”îngheţarea” activelor şi interdicţii de călătorie - în cadrul unei întâlniri desfășurate la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, măsurile vizează şapte persoane asociate cu Ilan Shor, un oligarh şi politician prorus fugar, care este și el subiectul unor sancţiuni europene încă din aprilie 2023.
De asemenea, UE a sancţionat și A7, o întreprindere legată de Rusia, acuzată că a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale și referendumul din 2024, referendum legat de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Republica Moldova se pregăteşte de alegerile legislative din toamnă, care sunt de o mare importanţă. Kaja Kallas, șefa diplomaţiei europene, a declarat că statul moldovean va fi o țintă prioritară a războiului hibrid al Moscovei. Ea a menţionat că "Asta arată că UE este hotărâtă să protejeze procesul democratic din (Republica) Moldova de orice amestec exterior".
În total, 23 de persoane şi cinci entităţi sunt deja sub protecția sancţiunilor impuse de UE în legătură cu situaţia din Republica Moldova. Rusia a încercat să-şi manifeste influenţa în această fostă republică sovietică. După alegerile prezidenţiale din 2020, în care Maia Sandu a obţinut o victorie majoră, Republica Moldova a început să facă paşi importanţi spre democraţie. Maia Sandu a pus capăt legăturilor cu Moscova și a cerut aderarea la Uniunea Europeană după invazia rusă în Ucraina, din februarie 2022.













































































