01:57:36 15.06.2024
Stiri

UE nu remarcă progrese în investigarea jafului bancar de la Chișinău. Peter Michalko: „La momentul de față nu este nimeni în pușcărie pentru asta”

Actualitate 14.09.2020 14:24 Vizualizări1469 Autor: Ziarul National
UE nu remarcă progrese în investigarea jafului bancar de la Chișinău. Peter Michalko: „La momentul de față nu este nimeni în pușcărie pentru asta”


Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că nu poate indica „niciun plus” în dreptul subiectului care vizează investigarea furtului miliardului din R. Moldova și că această situație îngrijorează nu numai cetățenii R. Moldova, ci și partenerii de dezvoltare ai republicii noastre.

Peter Michalko a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că este foarte important ca cei care se fac vinovați de devalizarea sistemului bancar al R. Moldova să fie pedepsiți.

„La momentul de față nu este nimeni în pușcărie pentru asta și procesele de judecată care țin de fraudă sunt amânate de zeci de ori, ceea ce sporește neîncrederea oamenilor”, a afirmat diplomatul european, subliniind că au trecut deja șase ani de la acel jaf de proporții.

În opinia șefului Ambasadei UE la Chișinău, este foarte important ca instituțiile statului să activeze în interesul și în conformitate cu așteptările cetățenilor, ca autoritățile să realizeze totuși reforma justiției, să investigheze frauda bancară și să promoveze hotărât lupta împotriva corupției - „răul cel mai mare și cauza multor altor fenomene proaste care dăunează societății”.

„Dacă îi întrebi pe investitori care este problema cea mai mare, ei nu spun taxele, impozitele, ci sectorul justiției și statul de drept”, a exemplificat Michalko, exprimându-și nedumerirea că persoane cu probleme de integritate revin în sistem în ultimul timp și sunt promovate, fapt ce reprezintă „un semnal prost”.

În altă ordine de idei, diplomatul european s-a referit la alegerile prezidențiale din această toamnă, subliniind că acestea trebuie să fie libere și corecte, inclusive, transparente și credibile, iar drepturile alegătorilor și concurenților să fie respectate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md