UE își intensifică sancțiunile împotriva Rusiei chiar înainte de posibilele negocieri de pace dintre Zelenski și Putin


Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, chiar dacă există posibilitatea unei întâlniri de pace între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, programată pentru joi, conform unor surse. Ambasadorii celor 27 de state membre UE urmează să se întrunească miercuri pentru a discuta al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva economiei ruse de la începutul conflictului din Ucraina.
Acest pachet include sancționarea unei liste extinse de nave din flota „fantomă” a Rusiei, folosite pentru transportul petrolului - o sursă esențială de venit pentru Moscova. De asemenea, sunt vizate persoane și companii care sprijină efortul de război al Kremlinului. Măsurile ar putea fi ajustate în zilele următoare, iar miniștrii de Externe ai Uniunii ar urma să aprobe sancțiunile săptămâna viitoare, conform surselor.
Un oficial european anonim a precizat că patru state membre aveau 'rezerve de studiu' cu privire la lista măsurilor. Înseamnă că încă discută în interiorul propriilor guverne. „Deși Ungaria este mereu o necunoscută, se pare că acordul e aproape sigur,” a declarat sursa. Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a reafirmat poziția Budapestei că ”sancțiunile nu funcționează”, dar a sugerat că Ungaria ar putea aproba pachetul, atâta timp cât nu afectează aprovizionarea energetică a țării.
„Întotdeauna am acționat în solidaritate cu colegii europeni,” a afirmat el. Ungaria a aprobat, până acum, toate sancțiunile propuse UE, deși premierul Viktor Orbán le-a criticat frecvent. Sancțiunile UE trebuie aprobate în unanimitate de toate statele membre. Separat, Financial Times a relatat că UE explorează metode juridice pentru a evita un eventual veto al Ungariei, inclusiv transferul administrării celor 200 de miliarde de euro din activele rusești înghețate către o altă bază legală.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze aceste informații. Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a indicat că UE are „alternative” în cazul în care Ungaria recurge la veto. Un alt oficial european a confirmat că discuțiile despre protejarea activelor rusești înghețate au loc „de ceva timp” între statele membre. UE folosește veniturile obținute din aceste active pentru a sprijini Ucraina financiar.
În ceea ce privește întâlnirea dintre Putin și Zelenski, oficialii europeni menționează că lucrările la pachetul de sancțiuni continuă indiferent de eventualele discuții directe. Zelenski l-a provocat public pe Putin la o întâlnire, joi, la Istanbul, iar fostul președinte american Donald Trump a declarat că ar putea media un acord de pace. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, a declarat marți că blocul comunitar analizează deja noi măsuri suplimentare de sancționare, în cazul în care Rusia nu acceptă încetarea focului.









































































