UE dă undă verde celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu un preț limitat pentru petrolul exportat, după ce Slovacia renunță la veto


Uniunea Europeană a adoptat vineri cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include o reducere a prețului petrolului rusesc autorizat pentru export, conform unor surse diplomatice.
„Avem acum un acord în privința unui nou pachet de sancțiuni, puternice și eficiente, împotriva Rusiei”, a confirmat un diplomat de la Bruxelles, după reuniunea ambasadorilor Uniunii Europene de vineri dimineață. Premierul Robert Fico anunțase joi că Slovacia va înceta blocarea aprobării acestui pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, permițându-i astfel adoptarea vineri. Fico a subliniat că Slovacia a obținut cât se poate în acest moment, după multiple blocaje ale aprobării sancțiunilor UE pentru a cere garanții împotriva posibilelor daune rezultate dintr-un plan separat al UE de a opri toate importurile de gaze din Rusia până în 2028.
„Acum ar fi contraproductiv să continuăm să blocăm mâine (vineri - n.r.) cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni”, a declarat Fico într-un mesaj video postat pe Facebook. Luna trecută, Comisia Europeană a propus acest al 18-lea pachet de sancțiuni ca răspuns la invazia Rusiei în 2022 în Ucraina, care afectează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei. Pachetul include un plafon variabil pentru prețul petrolului rusesc, cu 15% sub prețul mediu al țițeiului de pe piață în ultimele trei luni, au dezvăluit diplomați ai UE.
Slovacia a refuzat de mai multe ori acest pachet de sancțiuni, încercând să-și asigure concesii privind planul de eliminare treptată a petrolului și gazelor rusești, care spre deosebire de sancțiuni, nu necesită sprijinul unanim al UE. Slovacia continuă să importe energie din Rusia, inclusiv gaze, având un contract valabil până în 2034, și adeseori adoptă poziții pro-ruse referitoare la Ucraina.
Fico a declarat marți că Slovacia a primit garanții din partea Comisiei privind asistența în cazul penuriilor de gaze sau creșterilor prețurilor și taxelor de tranzit, precum și asistență în litigiile cu furnizorul rus Gazprom. Comisia a afirmat, într-o scrisoare adresată Slovaciei, că va interveni în eventualele litigii și va clarifica declanșarea unei „pauze de urgență” dacă prețurile gazelor naturale vor crește brusc din cauza aprovizionării insuficiente în cursul eliminării treptate a gazelor rusești. Bruxelles-ul va desfășura, de asemenea, o soluție pentru a reduce costurile tarifelor transfrontaliere pentru gaz și petrol pentru Slovacia, conform scrisorii.
Malta și-a exprimat anterior rezervele față de plafonarea prețului petrolului rusesc, dar guvernul maltez a anunțat joi seara că sprijină noile sancțiuni, potrivit diplomaților europeni.











































































