UE adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei, după retragerea Slovaciei de la veto: „Țintim inima mașinii de război a Rusiei”


Vineri, Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include o reducere a prețului petrolului rusesc autorizat pentru export, potrivit informațiilor furnizate de surse diplomatice.
„Avem acum un acord în privința unui nou pachet de sancțiuni, puternice și eficiente, împotriva Rusiei”, a declarat un diplomat de la Bruxelles, după încheierea unei reuniuni a ambasadorilor din Uniunea Europeană. Premierul Robert Fico a anunțat joi că Slovacia va înceta să mai blocheze aprobarea acestui pachet de sancțiuni, astfel încât să fie adoptat vineri. Fico a explicat joi că Slovacia a obținut tot ce a putut în acest moment, după ce a blocat de mai multe ori sancțiunile UE pentru a cere garanții împotriva posibilelor daune provocate de planul separat al UE de a opri toate importurile de gaze din Rusia până în 2028.
„Ar fi contraproductiv să continuăm să blocăm mâine (vineri) cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni”, a spus Fico într-un mesaj video postat pe Facebook. Luna trecută, Comisia Europeană a propus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând veniturile din energie, băncile și industria militară a Moscovei. Acest pachet include un plafon variabil pentru prețul petrolului rusesc, cu 15% sub prețul mediu al țițeiului pe piață în ultimele trei luni.
Slovacia a opus veto la acest pachet, de mai multe ori, pentru a obține concesii în planul separat de eliminare treptată al petrolului și gazelor rusești, care nu necesită sprijinul unanim al țărilor UE. Slovacia continuă să importe energie din Rusia, inclusiv gaze, în baza unui contract valabil până în 2034, și adoptă poziții pro-ruse cu privire la Ucraina.
Fico a menționat marți că Slovacia a primit garanții de la Comisia Europeană privind asistența în eventualitatea unor penurii de gaze sau creșteri ale prețurilor și taxelor de tranzit, precum și asistență pentru litigiile împotriva potențialelor cereri de despăgubiri din partea Gazprom. Comisia a comunicat marți, către Slovacia, că va interveni în eventualele litigii și va clarifica modul de declanșare a unei „pauze de urgență” în cazul în care prețurile gazelor naturale vor crește brusc din cauza aprovizionării insuficiente.
Malta și-a exprimat, anterior, rezerve cu privire la plafonarea prețului petrolului rusesc, dar joi seară guvernul a declarat că va susține noile sancțiuni vineri. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, vineri, acordul pentru cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. „Lovim în inima mașinii de război a Rusiei”, a scris von der Leyen pe platforma X, precizând că noile sancțiuni vizează sectoarele bancar, energetic și militar-industrial ale Rusiei și includ un nou plafon „dinamic” pentru prețul petrolului.
„Presiunea este mare”, a concluzionat șefa executivului european. „Ea va continua până când Putin va pune capăt acestui război”, a promIs Ursula von der Leyen, care a mulțumit totodată președinției daneze a Consiliului UE pentru „acest prim succes”.










































































