16:29:57 29.11.2023
Stiri

TURUL II al alegerilor locale generale: PAS a câștigat cele mai multe primării. În top urmează PSRM, candidații independenți și PSDE. Cine va conduce principalele orașe din R. Moldova

Actualitate 20.11.2023 09:40 Vizualizări1907 Autor: Ziarul National
TURUL II al alegerilor locale generale: PAS a câștigat cele mai multe primării. În top urmează PSRM, candidații independenți și PSDE. Cine va conduce principalele orașe din R. Moldova


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat duminică, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale, încă 66 de primării, ajungând la un total de 291 de primari sau 32,51% la scrutinul din această toamnă.

Reprezentanții partidului de guvernământ vor conduce orașele Nisporeni (Dan Negel) și Călărași (Victor Ambroci), precum și suburbiile capitalei Codru (Stelian Manic) și Trușeni (Viorica Beregoi), după ce în primul tur au câștigat conducerea primăriilor Sângerei (Arcadie Covaliov), Ialoveni (Sergiu Armașu) și Cimișlia (Sergiu Andronachi).

CITIȚI și VOTUL în MUNICIPII și ORAȘE: Socialiștii au cei mai mulți primari aleși din primul tur, iar alături de PAS – și cei mai mulți candidați ce se vor bate în turul doi: Candidați independenți care au cucerit fără emoții urbele, cu peste 70% din voturi

Pe locul doi în top sunt socialiștii cu 144 de primari sau 16,09%, dintre care 41 au câștigat turul doi al alegerilor de duminică, 19 noiembrie. Reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) vor conduce orașele Basarabeasca (Piotr Pușcari), Florești (Iurie Gangan) și Șoldănești (Vadim Groza), după ce în primul tur au câștigat și primăriile Briceni (Vitalii Gorodinschii), Ocnița (Victor Atamaniuc), Dondușeni (Ion Zloi), Soroca (Lilia Pilipețchi), Criuleni (Mihail Sclifos) și Anenii Noi (Alexandr Mațarin).

Un număr de 116 primării sau 12,96% vor fi conduse în următorii patru ani de către primari independenți, 32 dintre care au ieșit pe primul loc în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin. Astfel, primăriilor Strășeni (Valentina Casian), Cahul (Nicolae Dandiș), Taraclia (Veaceslav Lupov), Ceadâr-Lunga (Anatoli Topal), câștigate în primul tur de candidați independenți li s-au adăugat ieri și municipiile Ungheni (Vitalie Vrabie) și Comrat (Serghei Anastasov).

CITIȚI și HARTA VOTULUI pe RAIOANE // Nordul – ROȘU, Centrul și Sudul – GALBENE: PAS, pe primul loc în 19 raioane, PSRM – în nouă, PSDE, PN, PR și PDCM – în câte unul

A patra forță politică, după numărul de primari aleși pe 5 și 19 noiembrie curent, este Partidul Social Democrat European (PSDE) - 103 sau 11,51%, dintre care 30 au câștigat ieri cursa electorală.

Pe locul cinci se situează PDCM cu 48 de primari sau 5,36%, iar pe șase - PLDM - 34 sau 3,8%.


CITIȚI și INTERVIU // Anatol Șalaru: „Alegătorii din Chișinău au votat contra greșelilor pe care le-a făcut PAS-ul. Părerea mea este că Ivan Ceban reprezintă o formă soft a războiului hibrid pe care-l duce Rusia împotriva noastră”Sursa infografice: alegeri.md

Amintim că rata de participare la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale a fost de 36,7%. Potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), circa 314 mii de alegători au ieșit duminică la urne pentru a-și alege 273 de primari, în fiecare localitate fiind înregistrată o prezență la urne mai mare decât 20 la sută, necesară pentru validarea scrutinului.

În primul tur de scrutin, desfășurat pe 5 noiembrie curent, prezența la vot la nivel național a fost mai mare - de 41,41%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md