17:33:50 20.05.2025
Stiri

Trump și Putin pregătesc discuții, în timp ce Zelenski își consolidează echipa de negociatori și Zaharova critică schimbările de abordare ale Kievului

Actualitate 19.05.2025 17:22 Vizualizări420
Trump și Putin pregătesc discuții, în timp ce Zelenski își consolidează echipa de negociatori și Zaharova critică schimbările de abordare ale Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comunicat luni pe rețelele sociale că a emis instrucțiuni pentru crearea unui grup național de negociere permanent și extins. Această declarație vine în contextul pregătirilor președintelui american Donald Trump de a discuta telefonic cu liderul de la Kremlin, după ce săptămâna trecută au avut loc primele negocieri directe între ruși și ucraineni din martie 2022.

Zelenski a făcut acest anunț la finalul unei întâlniri dedicate eforturilor diplomatice pentru a pune capăt războiului și a stabili o pace reală și de durată, desfășurată luni. De asemenea, el a menționat discuțiile de la Istanbul, subliniind angajamentul Ucrainei de a avansa către pace și necesitatea de a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a opri conflictul. Detalii despre componența echipei sau termenul pentru crearea acesteia nu au fost oferite.

În același timp, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat Ucraina că și-ar schimbat constant poziția în timpul discuțiilor de la Istanbul. „Și uitați-vă la numărul de ori în care regimul de la Kiev și-a modificat poziția - chiar și la discuțiile de la Istanbul a fost evident. Dimineața un lucru, seara altul, dimineața următoare un al treilea, și așa în mod constant”, a reproșat Zaharova, potrivit agenției TASS, vorbind cu reporterii în marja Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg.

Președintele american Donald Trump urma să discute luni cu președintele rus Vladimir Putin despre pacea din Ucraina. Aceasta are loc în timp ce liderii europeni cer Kremlinului să accepte o încetare imediată a focului pentru a opri cel mai mortal conflict din regiune de la al Doilea Război Mondial.

Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând ceea ce e cea mai gravă confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962 încoace. Trump și-a exprimat dorința de a fi reținut de istorie ca un pacificator, cerând deseori încetarea „băii de sânge” din Ucraina. Administrația sa consideră acest conflict drept un război prin procură între Statele Unite și Rusia.

Sub presiunea lui Trump, delegații beligeranți s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul, la inițiativa lui Putin, care a propus discuții directe. Europenii și Ucraina au cerut o încetare imediată a focului. „Subiectele convorbirii vor fi oprirea „băii de sânge” care ucide în medie peste 5.000 de soldați ruși și ucraineni pe săptămână și comerțul”, a scris Trump pe site-ul său Truth Social. „Să sperăm că va fi o zi productivă, va avea lor o încetare a focului și acest război foarte violent, un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, se va încheia”, a adăugat șeful Casei Albe, relatează Reuters.

Trump a spus că, până când nu va avea o întâlnire cu Putin, progresul referitor la pace este improbabil. Discuția era programată pentru luni la ora 10 a.m. (17:00 ora României ). Kremlinul a declarat că pregătirile pentru convorbire sunt în curs de desfășurare.

De asemenea, Trump, a cărui administrație a comunicat că Rusia ar putea primi sancțiuni suplimentare daca negocierile de pace nu sunt serios abordate, intenționa să vorbească și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și câțiva membri ai NATO.

Putin, ale cărui trupe controlează o cincime din Ucraina și avansează, a rămas ferm în fața condițiilor sale pentru încheierea războiului. Aceasta în ciuda presiunilor publice și private din partea lui Trump și a avertismentelor liderilor europeni. Duminică, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului.

În iunie 2024, Putin a afirmat că Ucraina trebuie să renunțe oficial la ambițiile sale NATO și să își retragă trupele din cele patru regiuni ucrainene revendicate de Rusia.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a discutat duminică despre conflictul din Ucraina cu liderii din Statele Unite, Italia, Franța și Germania, a precizat un purtător de cuvânt al Downing Street. „Mâine, președintele Putin trebuie să arate că dorește pacea acceptând încetarea necondiționată a focului de 30 de zile propusă de președintele Trump și susținută de Ucraina și Europa”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron pe X, după convorbirea de duminică.

Putin ezită să accepte o încetare a focului și afirmă că luptele nu pot fi oprite până când o serie de condiții cruciale nu sunt stabilite sau clarificate. Liderii europeni sugerează că Putin nu este serios în privința păcii, dar se tem că un acord de pace impus de Trump și Putin ar putea dezavantaja Ucraina, lăsând-o fără o cincime din teritoriu și fără garanții de securitate solide împotriva unui potențial atac viitor din partea Rusiei.

Fostul președinte american Joe Biden, împreună cu liderii vest-europeni și Ucraina, au descris invazia ca o încercare de acaparare a teritoriilor în stil imperial, promițând în repetate rânduri că vor învinge forțele ruse care, spun ei, ar putea ataca cândva NATO, chiar dacă Moscova neagă.

Putin privește acest conflict ca pe un moment crucial în relațiile Moscovei cu Occidentul. El acuză Occidentul că a umilit Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, extinzând NATO și invadând ceea ce el consideră a fi sfera de influență a Moscovei, inclusiv Ucraina.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte