Tribunalul UE obligă Comisia Europeană să dezvăluie SMS-urile Ursulei von der Leyen cu directorul Pfizer, după plângerea unei jurnaliste New York Times.


Comisia Europeană nu a reușit să justifice suficient de clar și plauzibil refuzul de a comunica despre SMS-urile schimbate între președinta Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul pandemiei de COVID-19, a declarat miercuri Tribunalul UE. Această hotărâre vine în urma recursului depus de o jurnalistă de la The New York Times (NYT), care a dorit să aibă acces la aceste documente și a obținut anularea deciziei de refuz a Comisiei.
Anterior, lipsa de transparență a Bruxellesului în acest dosar fusese criticată de către medierea UE în 2022. SMS-urile, al căror conținut rămâne secret, fuseseră schimbate când Laboratorul Pfizer/BioNTech era cel mai mare furnizor de vaccinuri anti-COVID-19 al Uniunii Europene. Valoarea contractelor negociate de CE în numele celor 27 de state membre se ridica la miliarde de euro. Ursula von der Leyen s-a confruntat cu mai multe plângeri, inclusiv una penală în Belgia, pentru "distrugere de documente publice" și "corupție", inițiate de Polonia și Ungaria. Totuși, această plângere penală a fost declarată inadmisibilă în ianuarie de o Curte de Apel din Liège.
Partea de caz judecată recent la Tribunalul UE din Luxemburg se referă la plângerea jurnalistei Matina Stevis de la NYT, care a dezvăluit în aprilie 2021 existența acestor comunicări. Ea a solicitat în 2022 ca SMS-urile schimbate de Ursula von der Leyen și Albert Bourla între 1 ianuarie 2021 și 11 mai 2022 să fie făcute publice, conform dreptului de acces la documente publice al UE dintr-o reglementare europeană din 2001.
Tribunalul UE a deplâns ușurința și lipsa de explicații satisfăcătoare oferite de Comisie. "În această situație, Comisia nu poate doar să afirme că nu deține documentele cerute, ci trebuie să ofere explicații credibile pentru a permite publicului și Tribunalului să înțeleagă de ce documentele sunt de negăsit", a menționat instanța. NYT și jurnalista Stevis au cerut Tribunalului să anuleze decizia Comisiei, care susținea că nu deține documentele solicitate.
În demersul său de a justifica refuzul, Comisia și-a declarat incapacitatea de a obține SMS-urile respective. Acestea nu au fost înregistrate ca documente publice "din cauza lipsei unui conținut substanțial", a explicat un reprezentant al CE. Avocata NYT, Bondine Kloostra, a acuzat CE de încălcarea principiilor administrării corecte prin ignorarea importanței acestor mesaje. Juristul CE, Paolo Stancanelli, a argumentat că SMS-urile nu făceau parte din negocierile pentru achiziția vaccinurilor.
Acest caz a generat un scandal la Bruxelles, unde mediatoarea UE, Emily O'Reilly, a cerut în 2022 cabinetului Ursulei von der Leyen să încerce obținerea SMS-urilor. Ea a susținut că (ele) se încadrează în legislația europeană privind accesul publicului la documente și ar trebui să fie accesibile dacă privesc activitatea instituției. În ianuarie 2022, Comisia a anunțat intenția de a actualiza politica referitoare la accesul la documente, fără a oferi alte detalii. În timpul pandemiei Covid-19, UE a achiziționat majoritatea dozelor sale de vaccin de la Pfizer-BioNTech, chiar dacă alte cinci vaccinuri au fost omologate de autoritatea europeană de reglementare.











































































